Svijet
0

Islamabad: Ministar Alkalaj imao sastanke s visokim zvaničnicima Jordana, Malezije i Irana

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj održao je na marginama 34. konferencije ministara vanjskih poslova Organizacije islamske konferencije u Islamabadu od 15. do 17. maja odvojene sastanke s visokim zvaničnicima Jordana, Malezije i Irana, saopćeno je iz MVP-a BiH.

U razgovoru s ministrom za razvoj javnog sektora i državnim ministrom za parlamentarne odnose Hašemitske Kraljevine Jordan Mohammadom Thunaybatom, ministar Alkalaj je istaknuo dobre odnose između dvije zemlje koji će biti značajno unaprijeđeni posjetom članova Predsjedništva BiH Kraljevini Jordan.

Ukazano je na velike mogućnosti unapređenja saradnje na ekonomskom planu, te je obostrano naglašena potreba redovnijih kontakata nadležnih ministarstava za privredu i razvoj u cilju nalaženja projekata od zajedničkog interesa.

Ministar Thunaybat je predložio da uz najviše predstavnike BiH u Jordan doputuju i predstavnici zainteresiranih kompanija i institucija za unapređenje investicija, kako bi se zajednički razmotrile mogućnosti za razvoj privredne saradnje.

U razgovoru s ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran dr. Manouchehrom Motakkijem konstatirano je da bilateralni odnosi IR Iran i BiH bilježe kontinuiran razvoj i napredak.

Ocijenivši da mogućnosti ekonomske saradnje između dvije zemlje još nisu dovoljno iskorištene, ministar Alkalaj je pozvao iranske privrednike da upoznaju mogućnosti učešća u procesima privatizacije i investiranja u BiH.

Iranski ministar je naglasio dobru saradnju parlamenata dviju zemalja i izrazio uvjerenje da ona može otvoriti puteve za realizaciju konkretnih projekata i u oblasti ekonomske saradnje.

Naglasivši interes Irana da razvija privrednu saradnju sa zemljama Balkanskog poluotoka, pri čemu BiH može igrati vrlo važnu ulogu, ministar Motakki je naglasio kako vjeruje da će se svestrana saradnja nastaviti za dobrobit obiju zemalja.

Uzlazni trend bilateralnih odnosa potvrđen je i tokom razgovora ministra Alkalaja s ministrom vanjskih poslova MalezijeYB Datoom Serijem Syedom Hamidom bin Syedom Jaafarom Albarom.

Ministar Alkalaj je ponovio zahvalnost naroda BiH na permanentnoj podršci prijateljske Malezije, a prije svega na konkretnoj pomoći i otvorenoj spremnosti na proširivanje svih oblika saradnje.

U tom smislu obostrano su izražena očekivanja da će posjeta premijera Badawija BiH u junu dati snažan podsticaj realizaciji nastojanja podizanja odnosa na viši nivo.

U razgovoru ministara akcent je stavljen na razvoj ekonomske saradnje, te je ministar Alkalaj istakao pozitivne promjene u poslovnom ambijentu naše zemlje koje danas omogućavaju bržu realizaciju obostranih želja za jačom ekonomskom saradnjom u cjelini, a posebno na planu investicija.

Ministar YB Dato Seri Syed Hamid Albar iskazao je stvarnu zainteresiranost Malezije za jačanje ekonomske saradnje kroz veće prisustvo malezijskih kompanija u BiH i trajnu zainteresiranost Malezije za provođenje reformi koje bi BiH donijele veću političku stabilnost i brži ekonomski razvoj, te izrazio podršku bržem približavanju naše zemlje Evropskoj uniji, saopćeno je.