Inspektori stigli u Teheran
0

Iranski nuklearni program na provjeri

Sarajevo-x.com
Iranci protestovali zbog dolaska inspektora (Foto: AFP)
Iranci protestovali zbog dolaska inspektora (Foto: AFP)
Inspektori iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) došli su u trodnevnu posjetu Iranu, kako bi utvrdili namjenu nacionalnog nuklearnog programa.

Posjeta dolazi u vrijeme eskalacije napetosti između Teherana i Zapada u vezi s iranskom nuklearnom aktivnosti. Generalni direktor IAEA, Yukiya Amano, kaže da Iran treba da se aktivno uključi i odgovori na pitanja predstavnika agencije. Iran negira da pokušava razviti nuklearno oružje.

Šef IAEA tima je rekao da se nada da će ovom posjetom biti riješena sva otvorena pitanja s Iranom u vezi s nuklearnim programom. "Posebno se nadamo da će Iran sarađivati s nama zbog naše zabrinutosti u vezi sa mogućom vojnom dimenzijom iranskog nuklearnog programa", rekao je zamjenik generalnog direktora IAEA Herman Nackaerts pred polazak u Iran, prenio je BBC.

Iranski ambasador u IAEA, Ali Asgar Soltaniyeh, rekao je da će ova provjera dokazati miroljubivu prirodu iranskog nuklearnog programa. Spor oko iranskih nuklearnih aktivnosti intenzivirao je izvještaj IAEA u novembru kojim je izražena ozbiljna zabrinutost o mogućim vojnim dimenzijama programa. Agencija je navela da ima informacija koje ukazuju na to da Iran provodi testove važne za razvoj nuklearnih eksplozivnih uređaja.

Od tada su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države uvele niz sankcija protiv Irana, što se ponajprije odrazilo na naftnu industriju Irana. Sankcije EU zabranjuju uvoz, kupovinu i transport iranske nafte i naftnih derivata, kao i povezanih finansija i osiguranja. Svi postojeći ugovori morat će biti ukinuti do 1. jula.

Taj je rok dat kako bi se zemlje EU prebacile na alternativne izvore nafte, ali iranski zastupnici sada razmatraju obustavu izvoza u Evropu, što bi vjerovatno podiglo cijenu goriva. Iran je također zaprijetio da će zatvoriti Hormuški tjesnac na ulazu u zaljev, kroz koji u procesu trgovine prolazi više od 20 posto svjetske nafte. Sjedinjene Države su najavile da će upotrijebiti silu ukoliko bude potrebno da put za brodove ostane otvoren, što povećava šanse za sukob sa Iranom.