Globalna sigurnost
0

Rusi povlače ratifikaciju sporazuma o zabrani nuklearnih proba

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija povlači ratifikaciju ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT) zbog, kako kažu neodgovornog stava SAD-a prema globalnoj sigurnosti, saopštio je predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Dume Vjačeslav Volodin.

"U interesu osiguranja sigurnosti naše zemlje, povlačimo ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa", rekao je Volodin uoči rasprave i parlamentarnog glasovanja o opozivu ratifikacije.

Volodin je rekao da dok je Rusija ratificirala ugovor iz 1996. 2000., Washington ga nije uspio ratificirati zbog svog "neodgovornog stava prema globalnim sigurnosnim pitanjima".

"Ruska Federacija će učiniti sve kako bi zaštitila svoje građane i održala globalni strateški paritet", rekao je Volodin.

Dok Rusija povlači ratifikaciju, ostat će potpisnica i nastavit će surađivati s organizacijom sporazuma o zabrani pokusa i globalnim sustavom nadzora, koji upozorava svijet na svaki nuklearni pokus.

Ruski dužnosnici kažu da opoziv ratifikacije ne znači da će Rusija testirati nuklearnu bombu i da se jednostavno usklađuje sa stajalištem SAD-a, iako su stručnjaci za kontrolu naoružanja zabrinuti da bi se Rusija mogla ubrzati prema nastavku nuklearnog testiranja.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je nedavno da nije spreman reći treba li Rusija nastaviti nuklearno testiranje ili ne nakon poziva nekih ruskih sigurnosnih stručnjaka i zakonodavaca da se testira nuklearna bomba kao upozorenje Zapadu.

Postsovjetska Rusija nikada nije izvela nuklearni test. Sovjetski Savez posljednji je put testirao 1990., a SAD 1992.

U pet desetljeća između 1945. i Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT) iz 1996. izvršeno je više od 2000 nuklearnih pokusa, od kojih su 1032 izvršile SAD, a 715 Sovjetski Savez, prema podacima Ujedinjenih naroda.