Dopremljen 'žuti kolač'
0

Iran nastavlja s nuklearnim aktivnostima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran će u ključnom nuklearnom postrojenju u zemlji započeti korišćenje prvih količina koncentriranog uranijuma proizvedenog u toj zemlji, prenijeli su danas državni mediji.

Vijest, objavljena dan uoči razgovora svjetskih zvaničnika i iranskih predstavnika u Ženevi, ukazuje da je Iran spreman da nastavi nuklearne aktivnosti, za koje tvrdi da su namijenjene u miroljubive svrhe, prenijela je agencija Rojters.

"Prve količine 'žutog kolača' iz grada Bandar Abas deponovane su danas u nuklearnom postrojenju u Ishafanu. Cio proces nadgleda Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA)", rekao je predstavnik Irana pri IAEA Ali Akbar Salehi na konferenciji za novinare, koji je prenosila državna televizija.

On je rekao da se nada da će Iran u narednih pet godina moći da zadovolji potrebe za nuklearnim gorivom unutar zemlje.

Obogaćeni uranijum, koji je neophodan za rad nuklearnih reaktora, dobijen je u centrifugama iz uranijum-heksafluorida (UF6). UF6 se proizvodi reakcijom iz uranijum-oksida, "žutog kolača", koncentrata prerađenog iz rude uranijuma. Teheran je prethodno koristio "žuti kolač" koji je kupio od Južnoafričke Republike sedmadesetih godina prošlog vijeka.

Predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinedjad ranije je najavio da obogaćivanje uranijuma neće biti tema razgovora u Ženevi, iako je to glavna tema zbog koje je zabrinuto šest zemalja - Velika Britanija, Rusija, Kina, Francuska, SAD, Njemačka i Kina - uključenih u pregovore.