Svijet
0

IDIL koristi djecu za promociju rata i regrutovanje novih boraca

Klix.ba
Pripadnici Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) koriste se različitim sredstvima kako bi privukli donatore i nove članove. U svoju kampanju nerijetko uvrštavaju i djecu, ali i bebe.

Na Twitteru je nedavno osvanula i fotografija šestomjesečne bebe koja leži na IDIL-ovoj zastavi, na sebi ima njihov prsluk, a oko nje se nalazi kalašnjikov, pištolj i granata. Fotografija je postavljena sa hashtagom #IS i ovo je do sada najmlađe dijete koje je iskorišteno za kampanju IDIL-a putem društvenih mreža.

Ova fotografija je jedan u nizu šokantnih koje je IDIL objavio u posljednje vrijeme. Na nekima djeca drže oružje, odrubljene glave, stoje iznad tijela ubijenih i slično.

Prošlog mjeseca terorista Khaled Sharrouf postavio je na Twitteru fotografiju svog sina kako drži odsječenu glavu sirijskog vojnika, uz koju je napisao "Ovo je moj dječak!". Na drugim fotografijama pozira sa djecom u vojnoj odjeći dok drže oružje u rukama.

Amnesty International optužio je IDIL ove sedmice za izvođenje sistematske kampanje masovnih ubistava, otmica i etničkog čišćenja u sjevernom Iraku.

U izvještaju se navodi da je među otetima na stotine žena i djece čija se sudbina ne zna.