Zločin iz 2014. godine
16

Smrtna kazna za Alžirca zbog otmice i obezglavljenja turiste iz Francuske

D. B.
Herve Gourdel
Herve Gourdel
Alžirski sud je osudio na smrtnu kaznu Abdelmaleka Hamzaouija zbog otmice i ubistva francuskog turiste i planinara Hervea Gourdela (55) 2014. godine.

Gourdel je otet dok je istraživao Nacionalni park Djurdjura, a kasnije se pojavio video njegove smrti, odnosno obezglavljenja iza kojeg stoji grupa Jund al-Khilafa povezana s terorističkom grupom IDIL.

Osumnjičeni Hamzaouiji se pojavio na sudu u četvrtak, dok se ostalim osumnjičenim sudilo u odsustvu. On je odbacio odgovornost za ubistvo te je rekao sudu da je optužen samo kako bi se udovoljilo Francuzima i stavila tačka na ovaj slučaj.

Nekoliko osoba koje su bile s Gourdelom u parku također su proveli određeno vrijeme u zarobljeništvu te su potvrdili da je Hamzaoui bio među onima koji su ih oteli.

Uprkos smrtnoj kazni, u Alžiru postoji moratorij na pogubljenja od 1993. godine.

Gourdel je bio iskusan planinar, a otet je u septembru 2014. godine. Kasnije je objavljen video na kojem je obezglavljen nakon što je Francuska odbila prekinuti napade na IDIL u Iraku i Siriji. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u januaru 2015. godine nakon što je Alžir mobilizirao hiljade vojnika kako bi pomogli da se tijelo pronađe.