Svijet
0

Hong Kong: Nove prodemokratske demonstracije

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Stotinjak prodemokratskih aktivista je demonstriralo u srijedu na ulicama Hong Konga, na prvom protestnom pokretu nakon evakuacije posljednjih kampova prošle sedmice.

Demonstranti su prošli kroz vladinu četvrt noseći transparent dužine nekoliko metara na kojem je pisalo "Mi želimo istinsko univerzalno pravo glasa".

Među sloganima se moglo čuti: "Narod predstavlja nadu" i "Kineska komunistička stranka (PCC) ne predstavlja nas".

"Siguran sam u jednu stvar: pokret nije nikada okončan u našim srcima", rekao je novinskoj agenciji AFP 25-godišnji Cheung Wai-man, osnivač trgovačkog društva.

"Bilo šta da se uradi da nas zaustave i izvrše na nas pritisak, naš pokret će biti nastavljen. Mi moramo reći vladi da narod ima moć", dodao je Cheung.

Parlamentarac Leung Kwok-hung je ohrabrio demonstrante da "se bore za demokratiju mirnim sredstvima".

Drugi pokreti su bili predviđeni u četvrtak u bivšoj britanskoj koloniji koja je prešla pod kontrolu Kine 1997. godine sa statusom poluautonomnog grada.

Od 28. septembra, demonstranti su zauzeli nekoliko lokacija u gradu, od kojih i vladinu četvrt, i traže slobodne izbore u 2017. godini.

Kina je prihvatila načelo univerzalnog glasanja za izbore budućeg izvršnog šefa u 2017. godini, ali zahtijevaju da kandidati dobiju podršku od komiteta što garantira, u očima demonstranata, izbor vazala Pekingu.

Četrnaestogodišnja maloljetnica je uhapšena u utorak navečer zato što je nacrtala kredom grafite na "Lennonovom zidu" gdje su demonstranti ispisali prodemokratske poruke u jeku demonstracija. Ona je puštena uz kauciju.