Zatvorske kazne
0

Trojica studenata u Hong Kongu osuđena zbog planiranja postavljanja bombi

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ho Yu-wang (20) Kwok Man-hei (21) i Cheung Ho-yeung (23) osuđeni su zbog planiranja postavljanja eksplozivnih naprava širom Hong Konga.

Oni su bili optuženi da su između 1. aprila i 5. jula 2021. godine planirali da naprave improvizovane eksplozivne naprave i postave ih na javna mjesta u Hong Kongu, uključujući vladine urede, tunele preko luke, prostorije za policijsko osoblje, željeznice i zgrade suda., prenosi Deutsche Welle.

Njih trojica su uhapšeni prije nego što je bilo koja od naprava mogla biti napravljena ili korištena.

Policija je saopštila da je 2021. godine izvršila raciju i zaplijenila opremu za koju se vjeruje da je korištena za pravljenje eksploziva.

Potvrdili su da je Ho pisao bilješke u kojima je rekao da je njegov cilj destabilizirati Hong Kong i izgraditi grupu otpora.

Sudija Visokog suda Alex Lee rekao je da društvena atmosfera tokom prodemokratskih protesta u Hong Kongu može "lako zamagliti moralnu procjenu jedne osobe... i ljude sa prethodno dobrim karakterom pretvoriti u radikale".

"Bez obzira koja je bila svrha optuženih, plan je bez sumnje bio zao", dodao je.

Ho, koji je bio navodni organizator ovog plana, dobio je 6 godina zatvora. Izjasnio se krivim po optužbi za terorizam. Njegova kazna bi bila određena na 10 godina, ali je sudija Lee oduzeo četiri godine zbog saradnje optuženog sa tužilaštvom.

Cheung i Kwok, koji su osuđeni ukupno na osam godina i 6 mjeseci zatvora, izjasnili su se krivim po optužbi za udruživanje s ciljem "izazivanja eksplozija koje bi mogle ugroziti život ili uzrokovati teške povrede imovine".