Svijet
4

Hladne dane sirijske izbjeglice dočekuju pod šatorima i bez hrane

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Veliki broj sirijskih izbjeglica koje su napustile svoje domove zbog ratnih dešavanja u njihovoj zemlji našli su utočište nedaleko od granice sa Turskom. Iako su uspjeli da pobjegnu od ratnih dejstava, sirijske izbjeglice izložene su hladnom vremenu i teškim životnim uvjetima.

U selu Atme nedaleko od grada Idliba nalazi se oko 1.500 šatora u kojima su smještene sirijske izbjeglice. Zimski period koji je sa sobom donio niske temperature predstavlja dodatno iskušenje za Sirijce koji su izbjegli iz ratnih zona.

U kampu je veliki broj djece koja su bez odgovarajuće odjeće i obuće. Igraju se i iščekuju dane kada će prestati bombardovanja u njihovoj zemlji i kada će se moći vratiti i nastaviti igru u svojim ulicama. U kampu također ima i onih koji su tek došli na ovaj svijet, kao što je beba Hanini rođena prije samo mjesec dana. Zbog niskih temperatura i ograničenih uslova za grijanje, Hanini većinu vremena provodi u majčinom naručju.

Novinari agencije Anadolija razgovarali su sa Hanininom majkom Verde Muhammed, koja ima još četvoro djece, a čija je jedina želja da se okonča rat u njenoj zemlji te da se vrati svojoj kući kako bi u jednom normalnom okruženju mogla odgajati djecu.

U razgovoru za agenciju Anadolija, Verde Muhammed izjavila je da je u kampu u selu Atme došla tokom posljednjih mjeseci trudnoće i da je zbog ratnih dešavanja u Siriji imala vrlo tešku trudnocu.

"Nismo više mogli podnijeti bombardovanja i zajedno sa našom djecom došli smo ovdje. Pobjegli smo od rata, ali ni ovdje stanje nije najbolje. Nemamo osnovne stvari koje su nam potrebne. Nemamo struju i vodu. I u ovako teškim uslovima rodila sam djevojčicu i dala sam joj ime Hanini. Hvala Bogu, ona je zdrava", kaže Muhammed. Ona je dodala da se djeca zbog niskih temperatura vrlo često razbole.

"Pobjegli smo od rata, ali ovdje je također vrlo teško opstati. Nemam osnovnih sredstava da svojoj djeci napravim jelo. Od humanitarnih organizacija pristiže pomoć, ali to nije dovoljno jer u kampu je svaki dan sve veći broj izbeglica", rekla je Verde Muhammed.