Svijet
9

Heroj iz francuskog voza Spencer Stone izboden u SAD-u

Klix.ba
Spencer Stone (Foto: EPA)
Spencer Stone (Foto: EPA)
Amerikanac Spencer Stone, koji se smatra herojem nakon što je spriječio teroristički napad u vozu u Francuskoj, izboden je u Sacramentu u Californiji.

Stone je povrijeđen kada je branio prijetelja, otkrio je za BBC neimenovani zvaničnik Američkih zračnih snaga. Iz bolnice u kojoj se Stone nalazi je saopćeno da je njegovo stanje ozbiljno.

Policija je saopćila da su Stonea napala dvojica muškaraca u ranim satima u četvrtak, a jedan od njih ga je ubo nožem i pobjegao. Ovaj incident navodno nije povezan sa Stoneovom ulogom u sprečavanju terorističkog napada u Francuskoj.

Stone je bio u nekoliko noćnih klubova s četvoricom prijatelja prije nego je napadnut. Policija smatra da je do sukoba došlo zbog prekomjernog konzumiranja alkohola.

Dvadesetpetogodišnji Stone je jedan od trojice Amerikanaca koji su spriječili teroristički napad u vozu u Francuskoj u augustu. Oni su neutralisali muškarca koji je bio naoružan kalašnjikovom, pištoljem i nožem. Heroje je primio francuski predsjednik Francois Hollande, a dobili su i nagrade sekretara Američkog ministarstva odbrane Ashtona Cartera te su razgovarali i s predsjednikom Barackom Obamom u Bijeloj kući.

Stone je član Američkih zračnih snaga.