Bojazan kineskih lidera
4

Hemijsko oružje Obamin izgovor za vojnu intervenciju u Siriji

SRNA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Kineski državni mediji optužili su američkog predsjednika Baracka Obamu da planira da iskoristi sirijsko hemijsko oružje kao izgovor za vojnu intervenciju.

Novinska agencija Xinhua reagovala je na upozorenje Obame da će Sirija preći "crvenu liniju" ako pokuša da upotrijebi to oružje. "Još jednom, sile Zapada duboko kopaju tražeći izgovore da vojno intervenišu", navodi agencija.

Komentar Xinhue nije zvanično saopštenje, ali održava bojazan kineskih komunističkih lidera da Zapad želi promjenu režima u Siriji pod okriljem humanitarne akcije.

Sirijski opozicioni aktivisti kažu da je najmanje osam ljudi ubijeno u ofanzivi sirijske vojske na dijelove Damaska koje drži opozicija.

Aktivisti tvrde da je više od 20.000 ljudi, većinom civila, poginulo od početka ustanka protiv Bashara al Assada prošle godine

Hemijsko oružje Assadovog režima brine Obamu, koji je početkom sedmice rekao da ako Damask upotrijebi to oružje on će promijeniti svoj stav o intervenisanju u krizu.

"Ako vidimo da se radi na upotrebi hemijskog oružja ili bilo kakve pomake u tom smislu posljedice će biti ogromne", rekao je on.

Xinhua je kritikovala ovu izjavu kao "opasno neodgovornu" koje će pogoršati sukob i time umanjiti šanse za političko rješenje.

"Strani krstaški pohodi" samo će voditi većem nasilju i mržnji u Siriji, navodi agencija osvrćući se na primjene drugih intervencija u Somaliji, Iraku i Libiji.

Kina insistira da su prekid vatre i posredovanje UN najbolji načini da se okončaju muke Sirije.

Rusija vjeruje da Sirija nema namjeru da upotrijebi svoje hemijsko naoružanje i da je u stanju da ga čuva, rekao je izvor u Ministarstvu vanjskih poslova u Moskvi.