Mogući scenariji
0

Hapšenje Vladimira Putina? Gdje, kad, kako i primjer Južne Afrike

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najava Međunarodnog krivičnog suda (ICC) o nalogu za hapšenje Vladimira Putina je historijski značajna, a na neki način, to je uvijek bilo neizbježno, jer je ovo ipak Putinov agresorski rat.

Ali malo ko je u Ukrajini ili van nje vjerovao da će se to dogoditi tako brzo. Očigledna su pitanja o praktičnosti izvođenja Putina pred sud, uz upitnike, kako, gdje, kada?

Ovo je prva potjernica MKS-a koja je izdata u vezi s ratom u Ukrajini. Optužbe su usko uokvirene, navodeći da postoje "razumni razlozi" da se vjeruje da su Putin i Marija Lvova-Belova, odgovorni za deportaciju djece iz okupirane Ukrajine u Rusiju.

Ruski državni TV voditelj Vladimir Solovjov pozvao je na "trenutni nuklearni napad" na svaku zemlju koja bi se usudila da uhapsi ruskog lidera, a drugi su postavili slične zahtjeve.

Ogorčenje pokazuje koliko je ova najava zatekla Kremlj nespremnog. Međunarodni sud proglasio je lidera jedne od najmoćnijih zemalja svijeta osumnjičenim za ratne zločine, bez isteka roka.

To ima implikacije, pogotovo na predstojeći samit zemalja Bricsa (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), koji će se održati u Južnoj Africi u augustu.

Svaka zemlja koja je ratifikovala osnivačku povelju MKS-a, Rimski statut, dužna je uhapsiti optuženog ako je pod jurisdikcijom te zemlje.

Južna Afrika, ovogodišnji domaćin Brics-a, jedan je od osnivača ICC-a i zbog toga postoje tri scenarija kako bi se Putinova dilema mogla odigrati, prenosi The Guardian.

Prva mogućnost je da bi Putin mogao da odleti u Južnu Afriku i da bude uhapšen kada izađe iz aviona. Taj najdramatičniji ishod je nevjerovatan iz očiglednih razloga, osim ako Putin nema više samodestruktivnih poriva, nego što smo vidjeli do sada.

Druga mogućnost je da dođe u posjetu toj zemlji, nakon što je od Južne Afrike dobio uvjerenje da će prkositi MKS-u i da će ga ostaviti na miru.

Vlada Južne Afrike je 2015. godine ignorisala nalog svojih sudova i dozvolila sudanskom lideru Omaru al-Bashiru da napusti samit Afričke unije, tvrdeći nakon toga da uživa imunitet kao šef države.

Grupe civilnog društva su bile ogorčene. Južnoafrički sud je kasnije presudio da se vlada ponašala "sramotno".

Osam godina kasnije, situacija je drugačija. Putinova posjeta će se održati pod svjetlima reflektora od Baširovog kratkog prisustva samitu AU.

Ove sedmice, Južna Afrika je rekla da "zna svoje zakonske obaveze", što zvuči kao da ne želi ponovo da izazove dramu na nivou Bašira. Vjerovatno će se poruka tako čuti u Kremlju.

Što nas dovodi do trećeg i najvjerovatnijeg ishoda: Putina koji neće doći u Južnu Afriku. To je siguran način da se osigura da ne bude uhapšen, procesuiran ili u zatvoru na dugi niz godina. To također spašava Južnu Afriku od donošenja lukavih izbora o svom savezniku.

Ali ovaj ishod nije besplatan za Putina. To ne bi bio sjajan izgled za vođu koji uvijek voli da odiše aurom moći. Pravi razlog odsustva bio bi jasan svima, uključujući i milione Rusa – to bi zapravo bila etiketa "osumnjičenog za ratne zločine" zalijepljena na Putinovo političko čelo.

Najbliža paralela, kako za Putina tako i za tužioce, je Slobodan Milošević, srpski lider koga je Haški tribunal procesuirao.

Ali, optuženi Milošević je počeo da se doživljava kao prljava roba, prepreka boljem životu. U junu 2001. godine, dvije godine nakon prvobitne optužnice, srpska vlada isporučila je Miloševića Hagu. Umro je iza rešetaka, na suđenju za ratne zločine.

Ništa u divovskoj Rusiji neće biti tako jednostavno, posebno u kontekstu u kojem je opozicija tako efikasno slomljena tokom mnogo godina, ali sudbina Miloševića može paranoičnom Putinu u međuvremenu dati nekoliko neprospavanih noći.