Afganistan
0

Hamid Karzai proglasio pobjedu na izborima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pobjednik je predsjedničkih izbora, a preliminarni rezultati glasanja pokazuju da nema potrebe za održavanjem drugog kruga, rekao je u petak šef njegovog izbornog tima.
  • Prema prvim rezultatima, predsjednik je osvojio većinu glasova. Nećemo ići u drugi krug. Mi već imamo većinu, rekao je Din Muhamed Reutersu.

On je napomenuo da je, ipak, zadatak izborne komisije da saopći zvanične rezultate održanih izbora u četvrtak. On je objasnio i da su preliminarni rezultati zasnovani na ocijenama oko 29.000 posmatrača koje je Karzai rasporedio na glasačkim mjestima širom zemlje, prenosi Reuters.

S druge strane, glavni Karzaijev rival Abdulah Abdulah tvrdi da ove procijene nisu tačne. Zvanični preliminarni rezultati glasanja bit će objavljeni najranije za dvije nedelje, iako je prebrojavanje glasova počelo još u četvrtak navečer, odmah po zatvaranju glasačkih mjesta. Zvanični rezultati očekuju se dvije sedmice kasnije, a eventualni drugi krug je predviđen za početak oktobra.

Istraživanja javnog mnjenja prije izbora, pokazala su da Karzai ima najveću podršku građana, ali i da je bivši ministar vanjskih poslova Abdulah takođe ozbiljan kandidat, koji bi mogao da dovede aktuelnog predsjednika u drugi krug glasanja.

Predsjednički i lokalni izbori u Afganistanu protekli su relativno mirno, uprkos incidentima talibanskih boraca, a obilježio ih je veliki odziv građana, prenose u petak agencije.

Prema podacima Nezavisne izborne komisije, pravo glasa imalo je 15 miliona od ukupno 35 miliona stanovnika.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija čestitao je afganistanskom narodu izlazak na izbore i osudio talibane i Al-Qaidu zbog "nasilja" i "terorističkih aktivnosti".

Tokom izbora u četvrtak, talibani su izveli više napada širom zemlje, ali to, prema izvještajima medija, nije značajno uticalo na tok glasanja i većina glasačkih mjesta bila su otvorena. Do incidenata je dolazilo uglavnom na jugu i istoku zemlje, a pripadnici talibanskog pokreta ranije su više puta prijetili da će ometati izbore i napasti svakog ko na njima bude učestvovao.