Svijet
0

Hadley: Rusija treba odustati od provokacija prema Gruziji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija treba odustati od zaoštravanja sukoba sa susjednom Gruzijom zbog otcijepljene pokrajine Abhazije, izjavio je u srijedu američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley.

"Očito smo vrlo zabrinuti zbog onoga što Rusija čini u Gruziji u nizu akcija za koje smo kazali da su provokativne", rekao je Hadley novinarima u Bijeloj kući na brifingu o predstojećoj bliskoistočnoj posjeti predsjednika Georgea W. Busha od 13. do 18. maja.

"Mislimo da Rusija treba odustati od toga", rekao je Hadley.

Rusija je nedavno ojačala veze s odcijepljenim gruzijskim pokrajinama Abhazijom i Južnom Osetijom, poslala dodatne vojne snage u regiju, a Tbilisi je optužio Moskvu da je ruski MiG 31 srušio gruzijsku bespilotnu izviđačku letjelicu iznad gruzijskoga teritorija.

Hadley je kazao kako SAD ne očekuje da će se promijeniti američki odnosi s Rusijom pod predsjednikom Dmitrijem Medvedovim, koji je u srijedu preuzeo dužnost.

"Očekujemo kontinuitet u ruskoj vanjskoj politici. To znači da će biti područja u kojima se slažemo i područja u kojima se ne slažemo", rekao je Hadley.

Bush i Medvedev sreli su se prvi put u ruskom Sočiju 6. aprila, a ponovno se trebaju sastati na julskom samitu skupine G-8 u Japanu.