Svijet
0

Gruzija saopćila odluku o prekidu mirovnih operacija

FENA
Predsjednik vlade Gruzije Lado Gurgenidze potpisao je danas odluku "o prekidu mirovne operacije u abhaskoj i chinvalskoj regiji i neodložnom povlačenju Oružanih snaga Rusije sa teritorije Gruzije".

Kako je prenijela agencija Itar-Tass, u odluci premijera navedeno je da je taj dokument donijet sa ciljem ispunjenja rezolucije parlamenta Gruzije "O mirovnim snagama, raspoređenim na teritoriji Gruzije", od 18. jula 2006. godine.

Gurgenidze je naložio Ministarstvu vanjskih poslova da obavještenje o odluci Tbilisija uputi Izvršnom komitetu Zajednice Nezavisnih Država, kao depozitaru odluke Vijeća šefova država Zajednice o produžetku roka kolektivnih snaga za podršku miru u Abhaziji.

Ministarstvu za reintegraciju premijer Gruzije je naložio da pripremi saopćenje o poništavanju Moskovskog sporazuma o prekidu vatre i razdvajanju snaga od 14. maja 1994., na osnovu kojeg se ruski mirovnjaci nalaze u Abhaziji, i o automatskoj zamjeni tog sporazuma "sporazumom o prekidu vatre", koji je sačinjen i potpisan na inicijativu predsjednika Francuske Nicolasa Sarkozyja 12. augusta.

Ministarstvu je također naloženo da uputi Ministarstvu vanjskih poslova Rusije odluku o prekidu važenja sporazuma o principima rješavanja gruzijsko-južnoosetijskog konflikta od 24. juna 1992. i da zahtijeva povlačenje ruskih mirovnih snaga iz zone tog konflikta.

Ministarstvo će, po odluci premijera, uputiti odgovarajuća pisma s tim odlukama rukovodstvu UN-a, OSCE-a, Vijeća Evrope, NATO-a i Evropske unije.

Od obnavljanja oružanih sukoba 8. augusta Rusija je pojačala svoje mirovne snage u dvjema otcijepljenim gruzijskim autonomijama, a Moskva je 26. augusta priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.