Borba protiv Rusije
0

Gruzijski parlamentarac koji je nokautirao člana vladajuće stranke branio Kijev na početku agresije

F. H.
Alexander Elisashvili
Alexander Elisashvili
Gruzijski parlamentarac i lider Građanske stranke Alexander Elisashvili koji je u ponedjeljak nokautirao jednog od lidera vladajućeg Gruzijskog sna Mamuka Mdinaradza, dobrovoljno je služio u ukrajinskoj vojsci na početku pune ruske agresije.

Na samom početku ruske agresije Elisashvili je služio sa drugim gruzijskim dobrovoljcima te učestvovao u borbama za grad Irpin u predgrađu Kijeva.

"Prvo smo imali zadatak da nadgledamo. Noću su momci primijetili kretanje ruske opreme, prenijeli smo koordinate i precizna ukrajinska artiljerija uništila je četiri BMP-a za nekoliko minuta", opisao je Elisashvili borbe u kojima je učestvovao 2022. godine.

Elisashvili je rekao da je njegova grupa tada bila uključena u završnu ofanzivu za oslobađanje Irpina 27. marta.

"'Nepobjediva vojska' je pobjegla, nismo mogli ni da sustignemo", osvrnuo se gruzijski poslanik na rusko povlačenje iz Irpina.

Podsjećamo, Elisashvili je tokom rasprave u gruzijskom parlamentu o zakonu o stranim agentima kojeg podržava vladajuća partija, a kojem se protivi i Evropska unija, prišao govornici i šakom udario Mamuka Mdinaradza.

Elisashvili je dočekan uz ovacije ispred zgrade skupštine gdje su se okupili demonstranti kako bi se usprotivili uvođenju zakona o stranim agentima za koji se zalagao Gruzijski san.