Svijet
0

Godina 2007. - najsmrtonosnija za američke vojnike u Iraku

FENA
U drugoj polovici 2007. godine zabilježen je dramatičan pad nasilja u Iraku, no napredak je imao visoku cijenu: protekla godina bila je najsmrtonosnija za američke snage od invazije 2003. godine, s 899 mrtvih, objavilo je američko zapovjedništvo u Bagdadu.

Najteže je bilo u maju kad je ubijeno 126 američkih vojnika. To je bilo vrijeme ofenzive protiv uporišta pobunjenika, što je povećalo broj okršaja u Bagdadu, i drugim ključnim područjima u središnjem Iraku.

Sedam mjeseci kasnije, zapovjednici i analitičari kažu kako se američka agresivna strategija protiv uporišta Al-Qaide u Iraku isplatila, do nedjelje navečer u Bagdadu je za mjesec decembar objavljen podatak o 21 poginulom američkom vojniku, što je drugi najmanji mjesečni broj gubitaka od početka rata.

Broj od 889 mrtvih u 2007. nadmašio je dosad najveće američke gubitke iz 2004., kada je ubijeno 850 vojnika.

Od početka rata u martu 2003. poginula su najmanje 3.902 pripadnika oružanih snaga SAD-a, od toga 3.175 kao rezultat neprijateljske akcije.

Broj poginulih iračkih civila također se razmjerno smanjio u drugoj polovici 2007., potvrđujući procjenu o smanjivanja nasilja u Iraku za oko 60 posto.

Najveći broj poginulih civila također je zabilježen u maju - 2.155. U novembru taj je broj pao na 718, a u decembru na 710. Od početka godine ukupno je ubijeno 18.610 iračkih civila prema statistici koju vodi američka agencija AP. U 2006. godini, za koju još jedino postoji cjelokupna statistika, broj poginulih iračkih civila bio je 13.813.

Broj civilnih smrti AP dobiva zbrajanjem podataka iz bolnica, od policije i vojnih dužnosnika, kao i od novinara i fotografa. Gubici pobunjenika nisu uključeni u tu statistiku.

Američki zapovjednici i diplomati kažu kako dobici na ratištu protiv pobunjenika, nude samo dio slike o tome gdje se zemlja nalazi, dok se rat približava svojoj petoj godišnjici u martu.

Dva ključna preokreta koja su pridonijela uspjehu koalicijskih snaga u smanjivanju nasilja - jednostrano proglašeni prekid vatre glavne šiitske milicije „Mahdijeve vojske“ i široka pobuna sunita protiv ekstremista, mogu biti poništeni ako iračka vlade na poduzme ozbiljne napore na planu pomirenja i ujedinjenja, ocjenjuju analitičari.

Iran također ostaje nepoznanica. Američki dužnosnici vjeruju da je susjedna zemlja pomogla pri smirivanju nasilja u Iraku smanjujući dotok navodne pomoći šiitskim borcima, uključujući i materijal za bombe što se podmeću kraj cesta, koje su usmrtile najviše američkih vojnika.

Pentagon u međuvremenu sve više pozornosti polaže jačanju iračkih snaga sigurnosti, kako bi mogle preuzeti dio tereta u 2008. godini, izbornoj godini u SAD-u u kojoj će se sve više tražiti izlazna strategija iz Iraka.

Velika Britanija, glavni američki partner u Iraku, postupno smanjuje broj svojih snaga a drugi saveznici, uključujući Poljsku i Australiju, razmatraju potpuno povlačenje tokom iduće godine.

"Usredotočujemo našu energiju kako bismo gradili na onome što su koalicijske i iračke snage postigle u 2007. godini. Uspjeh neće doći lako, kao da se pali prekidač. On će se pojaviti sporo i mukotrpno, s nazadovanjem i napredovanjem, akumulirajući postupno sve manje loših i sve više dobrih dana", procijenio je sadašnje stanje general David Petreaus, zapovjednik američkih snaga u Iraku, u razgovoru s novinarima u subotu.