Žestok udar na libijskog vođu
0

VIDEO / Gadafi pod istragom zbog zločina protiv čovječnosti

Sarajevo-x.com
Foto: ITN
Foto: ITN
Libijski lider Muamer Gadafi, neki od njegovih sinova i njegovi najbliži savjetnici bit će predmet istrage zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti, rekao je tužitelj Međunarodnog suda za ratne zločine Luis Moreno-Ocampo, javlja CNN.

"Želio bih iskoristiti ovu priliku da im pošaljem obavijest. Želim biti jasan. Ako njihove trupe počine zločine, mogli bi krivično odgovarati", rekao je Ocampo.

Ovo je prvi put da Sud istražuje navode o zločinama protiv čovječnosti dok u Libiji još uvijek traju nemiri.

Optužbe govore da sigurnosne snage ubijaju nenaoružane demonstrante, raseljavaju stanovništvo, zatvaraju ih i izvode zračne napade na civile.

Ocampo je predstavio mapu na kojoj je pokazao lokacije na kojima su zločini navodno počinjeni.

On je ipak upozorio da mu je potrebno još vremena kako bi pregledao dokaze.

"Ovo je početak istrage, ne mogu vam dati detalje. Ne možemo potvrditi navode da su avioni bombardovali civile, ali imamo potvrde da su civile ubijali pripadnici sigurnosnih snaga. Ispitujemo ljude i dokaze ćemo iznijeti pred sudijama koji će odlučiti koga će procesuirati", rekao je Ocampo.

On je upozorio da će i antigadafijevi demonstranti biti predmet istrage zbog kriminalnih aktivnosti.

"Oni više nisu civilni demonstranti. Sada su to ljudi koji se Gadafiju protive sa oružjem. Mi bismo ih željeli upozoriti da ne mogu vršiti zločine. Naš zadatak u Libiji je zaustaviti zločine", rekao je tužitelj.

On je naglasio da je ovo prvi puta da će Tribunal imati priliku odgvoriti na optužbe u realnom vremenu, dijelom i zahvaljujući društvenim mrežama poput Facebooka.

"Ovo je izazvalo brzu reakciju. Vijeće sigurnosti Ujedinjenjih nacija reagovalo je za nekoliko dana, baš kao i Generalna skupština. Sada može reagovati i Sud", rekao je Ocampo.

Tužitelj se nada da će istragu završiti za nekoliko sedmica i da će sudije donijeti odluku za nekoliko mjeseci.