Svijet
8

Francuska: Zakonom dozvoljeno vrijeđanje predsjednika

Klix.ba
Nicolas Sarkozy (Foto: Arhiv/AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: Arhiv/AFP)
Parlament Francuske složio se da vrijeđanje predsjednika više nije krivično djelo.

U interesu slobode govora, članovi Parlamenta ukinuli su zakon koji datira još iz 1881. godine, kada je sve što se moglo procijeniti kao "uvreda glave države" moglo donijeti automatsku kaznu.

Promjena je uslijedila nakon što je Evropski sud za ljudska prava (ECHR) u martu presudio da je Francuska prekršila slobodu izražavanja demonstranta koji je Nicolasa Sarkozyja nazvao "kretenom".

Sarkozy, agresivni konzervativac, postao je predmet brojnih šala tokom pet godina na čelu države. Demonstrant koji je držao transparent sa natpisom "Gubi se, kretenu" na mitingu 2008. godine, dobio je krivičnu presudu i kaznu od 30 eura. Isti izraz je sam Sarkozy koristio nekoliko mjeseci ranije na poljoprivrednom sajmu u Parizu.

Prošle godine je proglasio kažnjavanje demonstranta nesrazmjernim i kršenjem slobode izražavanja, budući da se radilo o satiričnoj primjedbi. ECHR je priznao ovu uvredu kao "kritiku političke prirode“ za kakvu je "sloboda izražavanja od najviše važnosti.

Ukoliko sada neko poželi francuskog predsjednika počastiti uvredama, najviše što može da očekuje je da ga predsjednik tuži za klevetu.

Francois Hollande, trenutni francuski predsjednik, često je predmet šala i izrugivanja, a narod posebno voli da se šali sa njegovim nadimkom "Flanby", nastalom po pudingu.