Svijet
0

Francuska: Štrajkovi protiv socijalne politike Nicolasa Sarkozyja

FENA/Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Željeznički promet u cijeloj Francuskoj, kao i promet u pariskoj regiji, i dalje je poremećen u utorak, sedmog dana štrajka, dok su i stotine hiljada zaposlenih u javnim službama u utorak prestale raditi. Ovaj dan je vrhunac u mobilizaciji protiv socijalne politike predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Svi sindikati zaposlenih u javnim službama pozvali su na jednodnevni štrajk u znak protesta protiv smanjivanja radne snage u javnim djelatnostima (5,2 miliona agenata) i sa zahtjevom za povećanje plaća.

Mediji govore o "crnom utorku" zbog povezivanja štrajka zvaničnika, štrajka u prometu i pobuna koje su zahvatile polovinu od 85 univerziteta u zemlji.

Kontrolori leta na pariskim aerodromima Charles de Gaulle i Orly također štrajkuju, pa su česti zastoji, a neki letovi su i otkazani.

Na kioscima jutros nije bilo dnevne štampe zbog štrajka sindikata distributera koji su solidarni s pokretom u javnim službama.

Zastoji u saobraćaju se nastavljaju sa malo manjim intenzitetom nego proteklih dana. U gradskom saobraćaju nastavljaju se gužve i nezadovoljstvo putnika, koji na nekim linijama metroa čekaju i do sat vremena.

Štrajk u saobraćaju bi, prema najavama, trebalo da se završi već u srijedu, kako se sindikati i vlada spremaju da sjednu za pregovarački sto.

Zahtjevi železničara i zaposlenih u javnim službama nisu isti. Dok je štrajk u javnom prometu usmjeren protiv reforme penzijskog sistema, koja se odnosi na ukidanje povlastica prilikom penzionisanja zbog težih uvjeta rada u nekim zanimanjima, poput željezničara ili zaposlenih u elektrodistribuciji, zaposleni u javnim službama štrajkuju zbog smanjenja kupovne moći i kvaliteta života.

Štrajk zaposlenih u javnom sektoru naročito je izražen u školama i bolnicama. Radnici u obrazovanju štrajkuju i zbog najavljenih ukidanja radnih mjesta – 23.000 od naredne godine - dok sindikati ljekara pozivaju na "odbranu javnoga bolničkog sektora od liberalne politike u zdravstvu koja bolnice pretvara u preduzeća".

U saopćenju sindikata zdravstvenih radnika navodi se da "liberalni zaokret u politici zdravstva (…) programirano guši francuski javni zdravstveni sistem". "Posljedice će biti nedopustive za sve pacijente, a naročito za one koji su u najtežoj situaciji", poručuju ljekari.

Socijalni bunt, koji u utorak dostiž vrhunac, predstavlja prvi pravi izazov za predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njegovu reformsku politiku.

Sarkozy, koji je svoju kampanju gradio na ovoj temi i obećao sunarodnjacima povećanje životnog standarda, na udaru je zbog toga što njegova politika ekonomskih reformi još ne pokazuje rezultate.

Vlada je izjavila kako Francuska gubi oko 400 miliona dnevno zbog štrajkova.