Japan
0

Evakuacija i izvan zone od 20 km od Fukushime

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanske vlasti počele su u nedjelju evakuirati stanovništvo iz zone šire od one koja je dosad bila proglašena rizičnom zbog nuklearne katastrofe u Fukushimi, a bila je ograničena na udaljenost 20 kilometara od centrale.

Oko 4.000 stanovnika sela Lidate-mura i 1.000 mještana grada Kawamata-cho, koji se nalaze u pojasu od 30 kilometara od nuklearnog postrojenja, počeli su se u skupinama seliti u hotele, javni smještaj i druge kapacitete u okolnim gradovima, javljaju agencije.

Mjesta Lidate-mura i Kawamata-cho su zbog prirode vjetrova u toj zoni, stalno bila izložena velikim količinama radioaktivnih supstanci. Vlasti su zato odlučile da stanovnici treba da odu zbog rizika po zdravlje, ali vjerojatno neće kažnjavati one koji ostanu, javila je agencija France Presse.

"Imajući u vidu budućnost naše djece i mladih, kao i zdravlje naših stanovnika, nemamo izbora nego da evakuiramo stanovništvo", rekao je Norio Kano, gradonačelnik Lidata-mure, obećavajći da će lično učiniti sve što može da se svi vrate kućama što je prije moguće.

U prvoj grupi stanovnika koji su napustili selo bila su pretežno mala djeca i trudnice za koje je rizik i najveći.

Nuklearna elektrana Fukushima je teško oštećena u snažnom potresu i cunamiju koji su pogodili Japan u martu i izazvali najveću nuklearnu krizu u posljednjih 25 godina. U međuvremenu je u nedjelju odlučeno da svi reaktori u staroj nuklearnoj centrali Hamaoka budu zatvoreni.

Seizmolozi odavno upozoravaju da bi i regija Tokai, jugozapadno od Tokija u kojoj se nalazi ova centrala, mogla biti pogođen potresom.

Vlasti su saopćile da će centrala ostati zatvorena dok ne bude izgrađen viši zaštitni zid prema moru i poduzete druge mjere koje bi je zaštitile od jačeg potresa i cunamija.