Velika zabrinutost
18

Vlada Italije planira evakuaciju više od pola miliona stanovnika kod Napulja zbog učestalih zemljotresa

S. Š.
Potres magnitude četiri pogodio je prije tri dana okolicu Napulja (Foto: EPA-EFE)
Potres magnitude četiri pogodio je prije tri dana okolicu Napulja (Foto: EPA-EFE)
Italijanska vlada planira moguću masovnu evakuaciju više od pola miliona stanovnika koji žive oko super vulkana Campi Flegrei u blizini Napulja, saopćili su zvaničnici.

O novim mjerama, koje uključuju provjere čvrstoće zgrada u toj oblasti nakon višemjesečnih ponovljenih potresa, raspravljat će se na sjednici vlade kasnije tokom dana, navodi se u saopćenju vlade.

Campi Flegrei, ili Flegrejska polja od grčke riječi za "gorenje", nalazi se nekih 20 kilometara od Napulja i vulkan je okružen gradovima i selima, uključujući Pozzuoli, Agnano i Bacoli, koji zajedno imaju više od 500.000 stanovnika.

Kaldera je prošarana sa 24 kratera i mnogo je veći vulkan od obližnjeg Vezuva, koji je uništio drevni rimski grad Pompeje 79. godine nove ere.

Potreslo ga je više od 1.100 zemljotresa samo u posljednjih mjesec dana, uključujući potres jačine 4,0 u ponedjeljak i potres jačine 4,2 stepena Rihterove skale prošle sedmice - najjači u ovoj oblasti u posljednje četiri decenije.

Stručnjaci kažu da je povećana seizmička aktivnost vjerovatno povezana s fenomenom poznatim kao bradiseizam, kada se zemlja diže ili spušta, ovisno o ciklusu, uzrokovanom punjenjem ili pražnjenjem podzemnih komora magme.

Lokalni mediji su izvijestili da će grupa bolnica u toj oblasti od petka početi s testovima evakuacije kako bi se uvjerili da su spremne da se suoče sa jačim potresima ili erupcijama.

Posljednji put je Campi Flegrei pretrpio sličnu eksploziju zemljotresa 1980-ih. Tom prilikom je oko 40.000 ljudi privremeno evakuisano iz obližnjeg Pozzuolija, piše Reuters.