Liječit će se u Turskoj
0

Turska u petak planira evakuaciju ranjene i bolesne djece iz Gaze

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turska planira evakuaciju određenog broja ranjene ili bolesne djece i mladih ljudi iz Gaze u petak u sklopu svoje treće runde evakuacije, izjavio je u četvrtak ministar zdravlja Fahrettin Koca.

Turska je do sada iz Gaze dovela 150 ljudi, uglavnom oboljelih od raka i njihovih pratilaca, kako bi nastavili liječenje. Također je ove sedmice evakuirano više od 100 Turaka, kiparskih Turaka i njihovih srodnika.

Govoreći na aerodromu Esenboga u Ankari, Koca je rekao da je troje bolesne djece iz Gaze dovedeno u Tursku u četvrtak. On je dodao da će se djeca, dječak od dvije godine i dvije djevojčice od 9 i 10 godina, liječiti u Turskoj.

Treća runda evakuacije, koju čini grupa od 50 ljudi, odgođena je zbog problema sa dozvolama za njihovo puštanje, rekao je ministar, ali je dodao da su ti problemi sada uveliko riješeni i da zvaničnici rade na završetku priprema.

"Očekujemo da će treća evakuacija biti sutra (u petak) i to će biti evakuacija koju će najvećim dijelom činiti djeca i mladi", rekao je Koca novinarima. ​