Poboljšavanje odnosa?
78

Sastanak na najvećem nivou nakon 14 godina: Denis Bećirović ide u službenu posjetu Egiptu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iz kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića najavljeno je kako će 29. i 30. aprila boraviti u zvaničnoj posjeti Egiptu, što je prva posjeta na ovom nivou nakon 14 godina.

"Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović boravit će 29.4. i 30.4.2024. godine u zvaničnoj posjeti Arapskoj Republici Egipat. Dr. Bećirović će u Kairu razgovarati s predsjednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fattahom El-Sisijem. Također, dr. Bećirović će tokom posjete razgovarati i s premijerom Egipta Mostafom Kamalom Madboulyjem", saopćeno je iz kabineta.

Naglašeno je da je riječ o prvoj posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ovoj važnoj arapskoj zemlji u posljednjih četrnaest godina. Cilj posjete je unapređenje sveukupnih odnosa Bosne i Hercegovine i Egipta.

Egipat je odigrao značajnu ulogu u proteklim mjesecima prilikom izvlačenja državljana BiH i njihovih porodica iz Pojasa Gaze. Međutim, diplomatska saradnja između država u prethodnim godinama nije bila na visokom nivou.