Svijet
0

EU 2014. mora reći šta Balkan mora uraditi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ekspertna grupa koja je napravila studiju o izazovima s kojima se suočava Evropska unija želi da 2014. bude godina u kojoj će zemlje zapadnog Balkana znati jesu li podobne za ulazak u Uniju, kazala je za EurActiv.com članica grupe Kalypso Nicolaidis.

Profesorica na Oxfordu, Nicolaidis smatra da članovi "Grupe za razmišljanje", koju predvodi bivši španjolski premijer Felipe Gonzalez, nisu mogli biti jasniji u ovakvome svom stavu.

Ona tvrdi da su sve članice EU-a zainteresirane za prijem balkanskih zemalja u Uniju. Otkad su 2007. godine dio Unije postale Bugarska i Rumunjska, EU nije navodila konkretne datume za prijem novih kandidata.

Iz EU-a tvrde da će jedino Hrvatska okončati pregovore do kraja godine, te pristupiti uniji 2012. Evropska budućnost ostat će još uvijek nada Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Albaniji.

EU tu godinu vidi kao simbol, jer se 2014. godine navršava stoljeće od početka Prvog svjetskog rata. Sukob je otpočeo 28. juna 1914. godine u glavnom gradu BiH - Sarajevu, kada je student Gavrilo Princip ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda, prestolonasljednika Austro-Ugarske.

"Da, diskutirali smo o tome da 2014. godina bude godina kada će kandidati dobiti potvrdu EU-a o članstvu i program koji moraju ispuniti da bi se to obistinilo", kazala je ona.

Nicolaidis je kazala da bi EU do tada trebala dati nove zadatke svakoj od zemalja, koje prije svega treba da doprinesu borbi protiv nepotizma i korupcije.

"Smatram da je Grčka tome posebno posvećena - mora se početi od svog dvorišta", kazala je profesorica, koja je od 1996. godine savjetnica za EU aktuelnog premijera Georgiosa Papanderua.

Nicolaidis se zalaže i za "otvorene skupštine", poput agora u antičkoj Grčkoj, na kojima bi se razgovaralo o pitanjima koja utječu na veliki broj ljudi.

"S Georgiosom Papandreuom smo tokom Evropske konvencije počeli sa promicanjem ideje 'Agora Evropa 2002'. Ali moram istaknuti da se ideja nalazi u različitim stadijima, a potrebno je po nekoliko stotina sjednica svake sedmice. To bi bilo višedimenzionalno, poput pop festivala", zaključila je ona, prenosi EU Reporter.