Turska
9

Erdogan pozvao Zapad na borbu protiv islamofobije

Anadolija
Recep Tayyip Erdogan (Foto: Anadolija)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: Anadolija)
Premijer Republike Turske i predsjednik Stranke pravde i razvoja Recep Tayyip Erdogan je na sastanku istanbulskog odbora stranke kazao da neće nikada dozvoliti da teror određuje političke smjernice.

"Prije dolaska AK partije na vlast, nažalost, teror je uticao na poltiku, ekonomiju, društveni život i međunarodne odnose Turske. Prethodne vlasti nisu bile efikasne u borbi protiv toga“, kazao je Erdogan.

Erdogan je istakao da je nasilje samo jedno lice terora, a da teror u suštini ima mnogo dublje uticaje na ekonomiju, politiku i život zajednice.

U svom obraćanju stranačkim kolegama, premijer Erdogan se osvrnuo i na posljednja dešavanja vezana za uvrede Poslanika Muhammeda, ističući da je bilo kakav napad na Poslanika neprihvatljiv za muslimane, niti se može svrstavati i karakterizirati kao sloboda izražavanja.

"Da, u islamskom svijetu se dešavaju masovni protesti, ali i Zapad bi konačno trebao da zauzme odlučan stav prema islamofobiji. Kada zapadne zemlje zauzmu ozbiljan i iskren stav prema antiislamizmu, većina problema će biti spriječena“, mišljenja je Erdogan.