Dmitrij Medvedev
0

Dva uvjeta za transport gasa preko Ukrajine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev saopćio je u nedjelju dva uvjeta za nastavak transporta ruskog gasa preko Ukrajine, a koji se tiču potpisanog protokola i prisustva posmatrača.

"Naš odgovor na situaciju koja je nastala kao rezultat nezakonitih akcija Ukrajine - krađe gasa koja je trajala dosta dugo - ostaje isti", rekao je Medvedev na radnom sastanku sa zamjenikom premijera Igorom Sečinom, javio je Itar-Tass.

Medvedev je kao prvi uvjet naveo "postojanje dokumenta koji su potpisale sve zainteresirane strane", a koji je po sadržini identičan nacrtu dokumenta s kojim se ruska strana složila i koji je potpisala, a drugi "stvarno prisustvo posmatrača" na ukrajinskoj granici i kod podzemnih rezervoara gasa.

"Onog trenutka kada se oba uvjeta ispune, transport (gasa) će biti nastavljen. Bit ćemo spremni da to uradimo tek pošto svi uvjeti budu ispunjeni", rekao je Medvedev.

On je dodao da "što brže to bude urađeno, lakši će biti izlaz iz situacije koju je Ukrajina stvorila za evropske potrošače i sve učesnike u ovom procesu".

Medvedev je zatražio od Sečina da se strogo pridržava tog principa i da ga redovno izvještava o najnovijem razvoju situacije, navela je ruska novinska agencija.

Ukrajina je u subotu navečer potpisala protokol o kontroli tranzita ruskog gasa za evropske zemlje preko Ukrajine, koji su nešto ranije u toku dana potpisali predstavnici Rusije i Evropske unije.