Svijet
32

Dubrovnik: Otvorena regionalna konferencija o odgovornosti medija za ratne zločine

FENA
U Dubrovniku je danas otvoren regionalni skup posvećen odgovornosti medija za ratne zločine počinjene tokom proteklog rata na tlu bivše Jugoslavije.

Prema navodima Hrvatskog novinarskog društva, jednog od organizatora skupa, svrha je stvaranje demokratskog okruženja i atmosfere za raspravu te uspostavljanje mehanizama koji bi rasvjetljavali odgovornost - u drastičnim slučajevima i krivičnu - za medijsko manipuliranje.

Rasprava neće proizvesti nijednu odluku. Prema izjavi Agenciji FENA Bore Kontića, predstavnika suorganizatora - Media centra Bosne i Hercegovine, vjerovatno će biti dosta dijaloga o onome čemu su većina sudionika bili savremenici s početka devedestih godina, a želja je prije svega reći kako se ponašala novinarska profesija.

Skup će trajati dva dana. Jedna od tema najavljenih sutrašnjih sesija je "Mogućnost krivičnog progona osoba koje su vršile propagandu u medijima". Druga se odnosi na novinarski profesionalni kodeks.

Osim Hrvatskog novinarskog društva i Media centra BiH, organizator skupa je Nezavisno udruženje novinara Srbije. Učesnici su međunarodni stručnjaci za rat te predstavnici regionalnih državnih tužilaštava.

Iz bosanskohercegovačkog tužilaštva - Odjela za ratne zločine, govorit će tužiteljica Vesna Tančica. Njeno i obraćanje predstavnika ostalih regionalnih tužilaštava predviđeno je u okviru sesije o mogućnostima krivičnog progona osoba koje su vršile medijsku propagandu ove vrste.

Drugi najavljeni govornici iz regionalnih tužilaštava su Bogdan Stanković, zamjenik tužitelja za ratne zločine Republike Srbije, Zvonko Kuharić, zamjenik državnog odvjetnika iz Republike Hrvatske te Lidija Vukčević, zamjenica državnog tužitelja Crne Gore.

Pripremljeni su odlomci iz dokumentarne serije B92 "Slike riječi i mržnje" te TV dokumenti Hrvatske radio-televizije o napadu na Dubrovnik.

Konferencija "Odgovornost medija za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije" održava se u dubrovačkom Interuniverzitetskom centru (IUC).