Stari problem
61

Magazinović: Dilerima nije u interesu da se kanabis prodaje u apotekama, ali bit će poraženi

A. L.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Zastupnik u Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine Saša Magazinović ponovo je komentarisao proces legalizacije kanabisa u medicinske svrhe kazavši kako narko karteli koče proces, ali da postoje pozitivne naznake.
"Puno ljudi pita zašto legalizacija kanabisa u medicinske svrhe ide sporo i ko to o zašto koči? Odgoovr je vrlo jednostavan. Litar ulja kanabisa na crnom tržištu košta 100.000 KM. Je li mislite da je dilerima u interesu da se ulje kanabisa prodaje u apotekama? Naravno da nije. Ima li to crno tržište uticaja na institucije i pojedine političare? Očigledno da ima, čim se ovoliko oteže. Formiranje komisije traje pola godine, papir ide s prvog na treći sprat nekoliko mjeseci i slično", kazao je Magazinović.

Ipak, saopćio je i pozitivne vijesti kazavši kako je proces otkočen.

"Nedavno je formirana komisija za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga koja sada treba uraditi svoj dio posla. Imam povjerenje u ministricu Bošnjak (ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak op. a.) koja je na čelu ove komisije, kao i u ministre Rimca (federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac op. a.) i Šeranića (ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić op. a.) koji su dali podršku. Gospođa Grubiša iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva se također trudi", kazao je.

Na kraju je postavio pitanje da li je narko mafija jača od države.

"Mnogo puta je bila, ali na kraju je uvijek poražena. Tako će biti i ovog puta. Ulje kanabisa će biti legalno i prodavat će se u apotekama", poručio je Magazinović.