Strah od tužbi
53

Državni službenici u Velikoj Britaniji traže da obustave rad zbog prodaje oružja Izraelu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Državni službenici Velike Britanije koji nadgledaju izvoz oružja u Izrael zatražili su da "odmah prestanu s radom" zbog straha da bi mogli biti saučesnici u ratnim zločinima u Gazi.

Zvaničnici u Odjeljenju za poslovanje i trgovinu (DBT) izrazili su zabrinutost kod visokih državnih službenika da bi mogli biti odgovorni ako se smatra da je Izrael prekršio međunarodno pravo.

U prepisci koju je vidio Sky News, Sindikat javnih i komercijalnih službi (PCS), koji predstavlja državne službenike, zatražio je hitan sastanak sa odjelom kako bi se razgovaralo o "pravnoj opasnosti s kojom se suočavaju državni službenici koji nastavljaju raditi na ovoj politici".

S obzirom na implikacije za naše članove, vjerujemo da ima dovoljno osnova da se sav takav rad odmah obustavi. Zato tražimo da se hitno sastanete s nama kako bismo razgovarali o ovom pitanju i odmah prekinuli rad", navodi se u pismu.

Razumije se da su članovi zatražili od svojih poslodavaca da im prestanu davati zadatke vezane za izvozne dozvole u Izrael, uz druge poslove koji bi mogli biti povezani s izraelskim ratom u Gazi.

PCS je za Sky News potvrdio da razmatra pravni postupak protiv vlade.

Prepiska pokazuje da sindikat traži od ministara pravni savjet o naoružavanju Izraela od januara, kada je preliminarna odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ) utvrdila da bi izraelska djela u Gazi mogla predstavljati genocid.

U odgovoru sindikatu od 13. marta navodi se da je "malo vjerovatno da će se postaviti pitanje krivične odgovornosti državnih službenika".

Međutim, odjel je rekao da ne može podijeliti pravni savjet koji prima jer je "povjerljiv".

Paul O'Connor, šef pregovaračkog odjela u PCS-u, rekao je da se sindikat slaže s ICJ-om i vjeruje "da vlada Ujedinjenog Kraljevstva ima obavezu da učini sve što može da zaustavi napad".

"Pošto se čini da ne želi to učiniti, ozbiljno razmišljamo o poduzimanju pravnih radnji kako bismo spriječili da naši članovi budu prisiljeni na nezakonite radnje. Takve slučajeve ne shvaćamo olako i to radimo samo tamo gdje imamo razumnu perspektivu pobede", rekao je on.

Poslanik laburista John McDonnell, jedan od osnivača sindikalne grupe PCS u parlamentu, rekao je da poštivanje vladinih uputa nije odbrana kada je riječ o optužbama za ratne zločine - i da ministri moraju "očistiti" pravne savjete koje dobijaju.

"Ovi državni službenici ne bi trebali biti izloženi riziku.Rimski statut koji pokriva ratne zločine jasno je da poštivanje instrukcija nadređenog nije odbrana kada su u pitanju optužbe za ratne zločine. Vlada mora biti čista na osnovu pravnog savjeta koji ima", kazao je on.

Premijer Rishi Sunak našao se pod sve većim pritiskom da obustavi prodaju oružja Izraelu nakon što su tri britanska humanitarna radnika ubijena u zračnom napadu u ponedjeljak.

Sinoć je u pismu koje je potpisalo više od 600 advokata, uključujući bivše sudije Vrhovnog suda, upozoreno da Velika Britanija krši međunarodno pravo nastavljajući da naoružava Izrael.

Vlada ne isporučuje direktno Izrael oružjem, ali izdaje izvozne dozvole britanskim kompanijama za prodaju oružja toj zemlji.

SAD su i dalje daleko najveći dobavljač oružja Izraelu, a ministar vanjskih poslova Andrew Mitchell nedavno je rekao zastupnicima da izvoz iz Velike Britanije čini samo 0,02% izraelskog vojnog uvoza.

Postojao je pritisak unutar Konzervativne stranke da se prekine izvoz - poslanici Flick Drummond, David Jones i Paul Bristow pozivali su vladu da preispita.

Lib Dems, SNP i desetine laburističkih poslanika također žele da se obustavi prodaja oružja, iako je stav laburističkog rukovodstva da bi vlada trebala objaviti svoje pravne savjete i obustaviti prodaju oružja ako postoji rizik da bi oružje moglo biti korišteno u "ozbiljnom kršenju" međunarodnog humanitarnog prava“.

"Mi držimo savjete o poštivanju Izraela međunarodnog humanitarnog prava pod nadzorom i djelovat ćemo u skladu s tim savjetom. Svi zahtjevi za izvozne dozvole se ocjenjuju od slučaja do slučaja u odnosu na kriterije strateškog izdavanja izvoznih dozvola", kazao je glasnogovornik vlade.