Bangkok
0

Do 21. maja neradni dani radi smirivanja napetosti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sudionici antivladinih protesta u Tajlandu saopćili su u utorak da prihvataju razgovore u cilju okončanja najveće političke krize u zemlji za dvije decenije i prekid nasilja u kojem je minulih pet dana ubijeno 38 ljudi, ali vlada još nije odgovorila na tu inicijativu.

Kabinet premijera Abhisita Vejjajive je, međutim, donio odluku da se dani do 21. maja proglase neradnim, što daje mogućnost da se u tom razdoblju pokuša smiriti opasna napetost, obilježena oštrim sukobima policije i demonstranata koje se zbog boje odjeće naziva "crvenokošuljašima".

Posrednik u pregovorima trebalo bi da bude grupa parlamentaraca, koja je obje strane pozvala da obustave vatru.

Vojska drži u blokadi tržni centar u Bangkoku, u kojem je glavno uporište demonstranata, čiji je glavni zahtjev organiziranje prijevremenih izbora, prenose zapadne novinske agencije.

"Crvenokošuljaši" su ranije predložili primirje i dijalog s vladom uz posredovanje Ujedinjenih naroda, ali je premijer Vejjajiva odbacio takvu mogućnost.

Protesti u Tajlandu počeli su još u martu kada su antivladine snage, uglavnom sljedbenici bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, zatražile vanredne izbore.

Prije nekoliko dana vlada je prihvatila da se izbori održe u novembru, godinu dana prije roka, ali je kasnije odustala od toga zbog više novih zahtjeva koje su demonstranti postavili.