Visoka inflacija
67

Veliki štrajk medicinskih sestara u Velikoj Britaniji, traže veće plate

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najveći sindikat medicinskih sestra u Velikoj Britaniji predvodi još jedan štrajk tražeći povećanje plata zbog inflacije.

Prvi put će se štrajku pridružiti medicinske sestre koje rade na jedinicama intenzivne njege i na odjelima za karcinom, iako se izuzeci prave u bolnicama gdje bi nedostatak medicinskih sestara mogao ugroziti zdravlje pacijenta.

Kraljevski koledž medicinskih sestara (RCN) uključen je u akciju od decembra, što je prvi štrajk sindikata otkako je osnovan prije više od jednog stoljeća.

Štrajk je prvobitno trebao da se nastavi u utorak, ali je prekinut nakon što je sud prošle sedmice uvažio stav Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da je dužina napuštanja radnog mjesta bila nezakonita.

Ministar zdravstva Steve Barclay osudio je pritisak, a čitavu akciju je opisao kao nepoštovanje s obzirom na to da bi se vlada, nekoliko sindikata zdravstvenog sektora i zvaničnici NHS-a trebali sastati sutra kako bi razgovarali o predloženom povećanju plata od 5 posto.

Sa inflacijom od preko 10 posto, pritisak na plate doveo je do niza protesta u posljednjih nekoliko mjeseci jer radnici i u javnom i u privatnom sektoru traže povećanje plata.