Svijet
4

Djeca čine većinu žrtava seksualnog nasilja u ratnim zonama

FENA
Većina žrtava seksualnog nasilja u ratnim zonama su djeca, koja su silovana i zlostavljana, saopćila je grupa za pomoć djeci, opisujući to nasilje kao "skrivene užase rata".

"U najteže pogođenim zemljama, ko što su Liberija i Siera Leone, djeca čine i do 70 posto žrtava seksualnog nasilja", navodi aktivistička grupa Save the Children u izvještaju objavljenom u srijedu, prenosi Reuters.

Izvještaj sadrži potresne priče o djeci koja su ubijena nakon što su silovana, i o ostalima koje su otele i zlostavljale oružane snage i paravojne grupe. Također se navodi da su čak i dvogodišnja djeca žrtve nasilja.

Brojna djeca koja su preživjela seksualno nasilje odbačena su od društva nakon napada.

"Šokantno je da se u ratnim zonama širom svijeta djeca siluju i zlostavljaju na tako zapanjujući način", izjavio je generalni direktor Save the Children, Justin Forsyth.

"Seksualno nasilje predstavlja jedan od skrivenih užasa rata i šteta koju nanosi uništava živote djece", kazao je on.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague zalaže se za promoviranje borbe protiv seksualnog nasilja i nedavno se sastao sa žrtvama nasilja u Demokratskoj Republici Kongo zajedno sa specijalnom izaslanicom UN-a za djecu, glumicom Angelinom Jolie.

Ta tema naći će se na dnevnom redu sastanka ministara vanjskih poslova Grupe osam (G8) industrijskih sila u srijedu i u četvrtak Londonu, čiji će domaćin biti šef britanske diplomatije.

Save the Children navodi da su više od polovine žrtava seksualnog nasilja u ratnim zonama djeca.

Izvještaj navodi podatke iz Liberije, koja se još oporavlja od građanskog rata okončanog prije jedne decenije, da djeca mlađa od 17 godina predstavljaju više od 80 posto žrtava seksualnog nasilja u sukobu koji je trajao od 2011. do 2012. godine. Skoro sva djeca su bila silovana.

U Sijera Leoneu, više od 70 posto žrtava seksualnog nasilja su djevojčice mlađe od 18 godina, a više od petine žrtava su mlađe od 11 godina.

U Demokratskoj Republici Kongo, skoro dvije trećine žrtava seksualnog nasilja koje su registrovale Ujedinjene nacije (UN) su djeca, navodi u izvještaju Save The Children.