Svijet
0

Demonstranti upali u rusku Ambasadu u Tripoliju

SRNA
Demonstranti u Tripoliju (Foto: AFP)
Demonstranti u Tripoliju (Foto: AFP)
Nekoliko desetina sirijskih demonstranata upalo je danas u zgradu ruske Ambasade u libijskoj prijestonici Tripoliju, dan nakon što su Rusija i Kina u Savjetu bezbjednosti UN stavile veto na rezoluciju za Siriju.

Ruska novinska agencija "RIA-Novosti" prenijela je izjave očevidaca, koji su rekli da se nekoliko desetina demonstranata, osuđujući rusku i kinesku odluku u UN, popelo na krov Ambasade i da je oštetilo rusku nacionalnu zastavu.

"Ovo nisu prvi protesti nedaleko od Ambasade, ali su prethodni bili miroljubivog karaktera", rekao je jedan od očevidaca, dodajući da su ovaj put ljudi bili veoma agresivni. Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da niko nije povrijeđen u napadu.

U saopštenju se dodaje da su libijske vlasti uputile izvinjenje i uvjeravanja da će incident biti temeljno ispitan, kao i da će biti obezbijeđeno dodatno osiguranje  za diplomatsku misiju u Tripoliju. Zapadne i arapske države izrazile su nezadovoljstvo nakon šti su Rusija i Kina blokirale rezoluciju.

Svih preostalih 13 članova Savjeta bezbjednosti podržalo je rezoluciju, koja bi u potpunosti podržala plan Arapske lige prema kojem sirijski predsjednik Bashar al Assad treba da prepusti vlast svom zamjeniku, povuče vojsku iz gradova i započne tranziciju ka demokratiji.