Svijet
9

Davutoglu: U subotnjem terorističkom napadu u Ankari poginulo 99 osoba

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio da je u terorističkom napadu u Ankari život izgubilo ukupno 99 osoba, među kojima i jedan Palestinac.

"Tragično smo izgubili 99 života. Tijela 94 poginule osobe su predata njihovim porodicama. Porodice četiri stradalnika su obaviještene i mislim da su dosad i one preuzele tijela. Jedan poginuli je Palestinac i čekamo njegovu porodicu iz Palestine", kazao je turski premijer Davutoglu u intervjuu za privatnu televiziju Show TV.

Ističući da je opsežna istraga u toku i da će odgovorni za taj napad biti uhvaćeni, Davutoglu je kazao da je i na društvenim mrežama otkriven niz poruka koje su najavljivale eksplozije i da su to sve predmeti istrage. Dodao je da su privedena dva lica tragom IP adresa s kojih su objavljivali slične poruke i da se radi o licima koja su ranije imala veze s teroristikom organizacijom PKK, ali da zbog daljeg toka istrage neće otkrivati više detalja.

Na upit o procesu identifikacije dvojice bombaša samoubica koji su izveli napad ispred željezničke stanice u Ankari, Davutoglu je kazao da je identitet jedne osobe već u najvećoj mjeri poznat, a da se za drugo lice utvrđuje između tri ili četiri opcije.

Šef turske vlade osvrnuo se i na situaciju u Siriji, posebno u njenom sjevernom pograničnom pojasu uz Tursku i poručio da Turska neće oklijevati da odgovori na svaki pokušaj napada na njenu stabilnost.

Dodao je da je Ankara poslala jasnu poruku Amerikancima, svim drugim saveznici i Rusima da neće oklijevati ni sekunde da reagira ukoliko oružje koje se daje grupi PYD u pograničnom pojasu na bilo koji način postane prijetnja Turskoj.

Turski premijer Davutoglu tvrdi da su terorističke organizacije IDIL i PKK postigle dogovor sa sirijskim režimom o napadu na sirijsku opoziciji i da teroristi podijele teritoriju pograničnog pojasa uz tursku granicu.

"Proteklog 28. maja u Al Hasakahu su se za stolom sastali IDIL, PKK, PYD i sirijski režim i postigli dogovor. Odlučili su napasti sirijsku opoziciju. Na tom sastanku su, radi podjele teritorije na turskoj granici, sjedili IDIL i PYD i postigli su dogovor sa sirijskim režimom", izjavio je Davutoglu tokom večerašnjeg intervjua.

Dodao je da je planom skrojenim u Al Hasakahu, između ostalog, dogovoreno da sirijski režim IDIL-u prepusti teritoriju Palmire, a da IDIL grupi PYD prepusti kontrolu u Tall Abiadu.