Svijet
0

Dalaj-lama stigao u Njemačku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dalaj-lama, duhovni vođe tibetanskih budista, prvog dana svoje turneje po Evropi, tokom koje će posjetiti i Veliku Britaniju, kritikovao je u četvrtak u Frankfurtu kinesku "represiju" u martovskim nemirima na Tibetu.

"Kao i u prošlosti, reakcija kineskih vlasti na događaje u Lhassi je bila represija. To je, dakle, tužno", rekao je duhovni tibetanski vođa po dolasku na frankfurtski aerodrom.

Dalaj-lama je ponovo naglasio da ne traži nezavisnost već autonomiju Tibeta i da Tibećani žele da žive u slozi s Kinom.

"Istinska sloga mora se temeljiti na povjerenju, povjerenje se temelji na jednakosti. Dosad su te vlasti radile pogrešno", dodao je tibetanski lider.

Dalaj-lama provest će pet dana u Njemačkoj, jednoj od evropskih zemalja koja je Tibetu pružala jasnu podršku. U Berlinu će ga u ime njemačke vlade primiti ministrica za suradnju i razvoj Heidemarie Wieczorek-Zeul.

Kancelarka Angela Merkel, koja želi biti nepokolebljiva u domenu ljudskih prava, primila je krajem septembra tibetanskog duhovnog vođu "privatno" upkos upozorenjima Pekinga. Ovaj susret je izazvao ozbiljnu krizu u bilateralnim odnosima, što je dovelo do otkazivanja nekoliko kinesko-njemačkih susreta.

Merkel ovoga puta neće primiti Dalaj-lamu jer je otputovala na jednosedmičnu turneju po Latinskoj Americi.