Raketne probe
0

Daily Telegraph: "Drski" Teheran

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Daily Telegraph se u ponedjeljak osvrće na iranske raketne probe, uoči međunarodne konferencije posvećene nuklarnom programu Teherana.

Iran se ruga cijelom svijetu, konstatuje Telegraph.

Testirao je rakete kratkog dometa, sljedeće na redu su rakete srednjeg i dugog dometa. Probe su izvršene neposredno nakon što je svijet saznao za tajno iransko postrojenje za obogaćivanje uranijuma, što sve zajedno pokazuje da Iran pregovorima zakazanim za četvrtak pristupa vrlo drsko.

Zbog toga bi, ocjenjuje Daily Telegraph, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačka, koji će razgovarati s Teheranom, trebalo da pooštre postojeće sankcije i da sastave spisak potencijalnih novih meta za embargo, poput banaka i kompanija koje koristi Revolucionarna garda, s naglaskom na sektoru nafte i gasa. Sankcije već nanose štetu zemlji čija je Ahilova peta ekonomija, ali ipak nisu uspjele da naruše nuklearne ambicije režima. Zbog toga i vojna opcija mora da ostane na stolu.

Sukob bi sa sobom donio brojne rizike, ali riskantno je i dozvoliti drskim Irancima da naruše režim neširenje nuklearnog naoružanja, upozorava Daily Telegraph, prenosi BBC.