Najjači u posljednjih 20 godina
0

Ciklon Evan pogodio Fidži, evakuirano 3.500 stanovnika

FENA
Više od 3.500 stanovnika evakuirano je u skloništa na Fidžiju, dok je najači ciklon u posljednjih 20 godina u ponedjeljak pogodio tu pacifičku zemlju, tri dana nakon što su u ciklonu na obližnjem otoku Samoa poginule četiri osobe i uništeno hiljade kuća.

Turistička mjesta na otocima Fidžija evakuirana su, a vlasti su upozorile stanovništvo da ostane u skloništima, prenosi Reuters.

Vlasti su saopćile da je ciklon Evan stvorio razorne vjetrove, brzine do 270 km na sat, obilne kiše i vjerovatno će izazvati poplave u sjeverozapadnom dijelu najvećih otoka Fidžija, Vanua Levu i Viti Levi.

Meteorološki zavod Fidžija javio je da je ciklon Evan rangiran kao oluja četvrte kategorije, i da se kreće brzinom od oko 18 kilometara na sat, što znači da bi razorni vjetrovi mogli trajati najmanje nekoliko sati.

Premijer Frank Bainimarama naredio je javnim službenicima da ostanu u domovima i stavio je službe za bavljenje vanrednim situacijama u stanje pripravnosti. Bolnice i zdravstveni centri zatvoreni su za sve pacijente osim hitnih slučajeva.

Vlasti su u nekoliko gradova, uključujući i najveći turistički grad Nadi, prekinule snabdijevanje električnom energijom kao mjeru predostrožnosti protiv obaranja dalekovoda.

Aviokompanije su prekinule letove za Fidži i s Fidžija, ostavljajući oko 1.900 turista u toj zemlji zahvaćenoj ciklonom.

  • Ne mogu dovoljno naglasiti u koliko smo ozbiljnoj situaciji. Svaki stanovnik Fidžija osjetit će posljedice, ali mi sada moramo poduzeti preventivne mjere, izjavio je Bainimarama.

Stanovništvo je počeli stvarati zalihe hrane i postavljati barikade radi zaštite svojih prodavnica i poslovnih prostora. Najveće ceste na Fidžiju su zatvorene, a vlasti su upozorile da bi nabujale vode mogle odnijeti mostove.

Škole širom zemlje također su korištene kao centri za evakuaciju, a vlasti su saopćile da je više od 3.500 ljudi pronašlo utočište u njima do ponedjeljka navečer po lokalnom vremenu.

Novine Fiji Times javile su da su nemirno more i snažni vjetrovi doveli do nasukavanja jednog teretnog broda na koralni greben u blizini prijestolnice Suve.

Australija i Novi Zeland ponudili su pomoć Fidžiju uoči dolaska oluje i stavili su u stanje pripravnosti spasilačke i timove za potragu.