Nekada najpoznatiji terorista
0

Carlos "Šakal" u ponedjeljak na suđenju u Parizu

FENA
Carlos "Šakal", nekada najpoznatiji terorista na svijetu, pojaviće se sutra pred pariskim sudom, gdje ovom ljevičarskom ekstremisti počinje suđenje zbog četiri smrtonosna bombaška napada u Evropi prije gotovo 30 godina.

Karlos "Šakal", porijeklom iz Venecuele, čije je pravo ime Ilich Ramírez (62), već služi kaznu doživotog zatvora u Francuskoj, zbog ubistva dva francuska policajca i jednog potkazivača 1975. godine, prenosi Tanjug.

Carlos je postao poznat javnosti 1975. kada je njegova grupa upala na konferenciju ministara zemalja OPEK-a u Beču i 11 od njih uzela kao taoce. Trenutno mu se sudi za napade izvršene 1982. i 1983. godine, koji su bili dio njegovog ličnog rata protiv Francuske, kako bi oslobodio dvoje svojih saboraca, uključujući i buduću ženu Magdalenu Kop, uhapšenih u Parizu zbog planiranja napada na ambasadu Kuvajta.

U prvom bombaškom napadu 29. marta 1982. na liniji ekspresnog voza Pariz-Tuluz poginulo je petoro ljudi, a 28 je povrijeđeno. Poslije ovog napada za koji je optužena grupa "Međunarodni teroristički Karlosovi prijatelji", uslijedio je i drugi 22. aprila iste godine, kada je automobil bomba postavljen ispred sjedišta antisirijskog lista "Al-Watan Al-Arabi", ubio jednog prolaznika i ranio 60 ljudi. Bomba je eksplodirala istog dana kada su Karlosov saborac Bruno Breguet iz Švicarske i Magdalena Kopp, jedna od "Šakalovih" kasnijih žena, optuženi u francuskom sudu da su planirali napad na ambasadu Kuvajta.

Sljedeći napad dogodio se u novogodišnjoj noći 1983. najprije na liniji brzog voza Marsej-Pariz u kojem je poginulo troje, a ranjeno 13-oro ljudi, a nekoliko trenutaka kasnije i na stanici u Marseju, gdje je poginulo dvoje ljudi. Odgovornost za ova dva napada preuzela je Organizacija za arapsku oružanu borbu, iako tužilaštvo tvrdi i da je Carlos takođe napisao dva pisma u kojima preuzima odgovornost za njih.

Kasnije, dokumenti koje su iz svojih arhiva objelodanile tajne službe Mađarske, nekadašnje Istočne Njemačke i Rumunije, poslije pada "gvozdene zavjese", takođe sadrže detalje o Karlosovoj umješanosti u niz napada.

Njegovi advokati, uključujući i Izabel Kutan-Peir koja se za Carlosa udala na ceremoniji u zatvoru prije deset godina, tvrdi da su dokumenta iz bivšeg sovjetskog bloka i optužbe koje sadrže neosnovani.

Još trojici navodnih članova Carlosove grupe "Ali" - Kamalu al-Issaw, Christi-Margot Froehlich i Johannesu Weinrichu - sudi se u odsustvu. Za Issawija se ne zna gdje se nalazi, Froelichova živi u Njemačkoj čije vlasti ne žele da je izruče, a Weinrich služi kaznu doživotne robije u Njemačkoj za druge napade, pošto je uhapšen u Jemenu 1995. godine.

Poslije napada u Francuskoj, Carlos je prešao u Siriju, gdje mu je dozvoljeno da ostane do Zalivskog rata 1991. tokom kojeg je Damask bio saveznik SAD, pa je Carlos morao da napusti zemlju. On je zatim zatražio sklonište u Sudanu gdje su ga, poslije dvije decenije u bjekstvu, uhapsili agenti francuske obavještajne službe u saradnji sa sudanskim vlastima, u Kartumu 1994. godine. Carlos i njegovi advokati tvrde da je on bio nezakonito otet u Sudanu.

Očekuje se da će na suđenje biti pozvano oko 20 svjedoka, uključujući i članove Carlosove porodice, stručnjake i bivše saborce Hansa-Joachima Kleina i Koppovu.

Carlosu, koji je 10 dana štrajkovao glađu pošto je premješten u izdvojenu pritvorsku sobu, mogla bi da bude izrečena još jedna doživotna kazna.

Suđenje će najvjerovatnije trajati do 16. decembra.