Vanredna sjednica parlamenta
0

Cameron: Izgrednici će biti uhvaćeni i kažnjeni

FENA
David Cameron
David Cameron
Britanski premijer David Cameron izjavio je u četvrtak na vanrednoj sjednici parlamenta da će učesnici nereda, najgorih u Engleskoj u posljednjih nekoliko decenija, biti uhvaćeni i kažnjeni.

Cameron je rekao da će razmotriti mogućnost pozivanja vojske u eventualnim budućim neredima, kako bi pomogla policiji.

Borba protiv nasilja je počela, istakao je britanski premijer i poručio izgrednicima "da će platiti za ono što su učinili", prenosi Reuters.

Na ulicama Londona tokom vikenda će ostati 16.000 policajaca, rekao je Cameron, dodajući da će policija imati dozvolu da zahtijeva od učesnika nereda da s lica sklone marame i maske ukoliko su osumnjičeni da su počinili krivična djela.

"Policija je već dobila dozvolu da koristi gumene metke i vodene topove ukoliko pude bilo potrebno. Svako kome je kuća ili poslovni prostor uništen tokom nereda može tražiti nadoknadu, čak iako nisu osigurani", poručio je Cameron.

On je rekao da je policija priznala da je imala pogrešnu taktiku za savladavanje nereda te dodao da je jasno da je bilo problema u prvom reagovanju policije na nasilje, prenosi BBC.

"Jednostavno je bilo premalo policajaca razmještenih na našim ulicama i taktika koju su koristili nije djelovala", kazao je premijer.

Cameron je rekao da je policija prvobitno smatrala da je u pitanju remećenje javnog reda i mira prije nego suštinski zločin i da se u isto vrijeme suočavala s neredima i krađama koji su različiti ljudi činili na različitim mjestima.

Britanski premijer je naglasio da neće dozvoliti da strah vlada na ulicama i da će vlada provesti sve neophodne mjere u cilju ponovnog uspostavljanja reda i spriječavanja novog nasilja, prenosi AP.

Britanski premijer je poručio da će potražiti pomoć u iskustvima američkih gradova u borbi protiv uličnih bandi, koje je okrivio za izazivanje nasilja u Britaniji. On je pomenuo Boston i bivšeg šefa policije Los Angelesa i New Yorka, od kojeg bi mogli dobiti koristan savjet.

"Vlada, policija i obavještajne službe razmatraju da li treba ograničiti korišćenje internet društvenih mreža, kao što su Twitter ili Facebook, kada se zna da se koriste za organizaciju i podsticanje nereda", rekao je šef britanske vlade.

Cameron je rekao da su učesnici nasilja ništa više od oportunističkih kriminalaca i odbacio navode da su neredi povezani s planiranim smanjenjem javnih troškova, koji uglavnom još nisu provedeni. Lideri lokalnih zajednica tvrde da su neredi u Londonu, Birminghamu, Manchesteru i drugim multietničkim zajednicama doprinijeli nejednakost, nezaposlenost mladih i smanjenje državnih službi.

Opoziciona Laburistička partija tvrdi da je smanjenje budžeta policije doprinijelo širenju nereda, pošto je "otežalo policajcima da obavljaju svoje poslove i osiguravaju građane".

Zamjenik premijera Nick Clegg izjavio je da raspravu o uzrocima nasilja treba ostaviti za kasnije, a da je sada važno učiniti ulice i kuće sigurnim.

Cameron je pozvao poslanike da prekinu ljetnju pauzu i održe vanrednu sjednicu kako bi razmotrili situaciju u zemlji.

Poslanicima će se obratiti i ministar finanasija George Osbourn, pošto su neredi izazvali zabrinutost da bi mogli ugroziti povjerenje u ekonomiju i London, jedan od najvećih svijetskih finansijskih centara i domaćina Olimpijskih igara iduće godine.

U Londonu je od subote uhapšeno 922 ljudi, od kojih je 401 osoba optužena, a širom Britanije je privedeno više od 1.300 učesnika nereda.