Svijet
0

Bush proglasio zakon o izgradnji zida na južnoj granici

FENA
Američki predsjednik George W. Bush proglasio je u četvrtak, 12 dana prije parlamentarnih izbora, zakon koji dopušta da se izgradi hiljadu kilometra zida na meksičkoj granici, što je, smatra on, prilika da se posveti pažnja ilegalnoj imigraciji.

Taj zakon će "učiniti naše granice sigurnijim", izjavio je Bush za vrijeme ceremonije potpisivanja u Bijeloj kući.

Izgradnju zida živo osporava meksička vlada, a protivnici zakona u SAD-u sumnjaju u njegovu efikasnost u borbi protiv ilegalne imigracije.

Poptisivanje je Bushu i republikanskoj većini dalo šansu da prebace debatu s demokratskom opozicijom na nešto što nije Irak i ugode izbornoj bazi koja prijeti da se 7. novembra neće primicati glasačkim kutijama.

Bush je naglasio da je za rješavanje problema ilegalnih imigranata, kojih u SAD-u, prema procjenama, ima između 11 i 12 miliona, nije dovoljna samo kontrola granica već je potrebna sveobuhvatna reforma imigrantske politike.

Naša realnost su milioni ilegalnih imigranata, ali ja sam protiv masovnog protjerivanja ali i protiv amnestije, i potrebno je u suradnji s Kongresom tražiti neko srednje rješenje, kazao je Bush.

Glavni element te reforme trebao bi biti zakon o privremenom zapošljavanju radne snage, zaustavljen u Kongresu zbog protivljenja dijela republikanaca iz poljoprivrednih regija sa zapada SAD-a, koje su u velikoj mjeri oslonjene na jeftinu radnu snagu iz Meksika.

CNN je u svom izvještaju ukazao na apsurdnu mogućnost da bi sljedeći saziv Kongresa, koji bi prema svim prognozama trebao imati demokratsku većinu, mogao lakše prihvatiti taj zakon od sadašnjega.

Demokratska stranka zakon je nazvala predizbornom akrobacijom.

"Napuštanjem sveobuhvatnih imigracijskih reformi i prihvaćanjem predizbornih političkih akrobacija, predsjednik Bush i republikanci u Washingtonu još jednom su stavili interese svoje stranke ispred interesa američkog naroda", ocijenio je glasnogovornik demokratskog Nacionalnog odbora Luis Miranda.

Predsjednik Bush u četvrtak sudjeluje na predizbornim skupovima republikanskih kandidata u saveznim državama Iowa i Michigan.