Svijet
0

Bush i Jintao razgovarali telefonski

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineski predsjednik Hu Jintao i njegov američki kolega George W. Bush razgovarali su u četvrtak navečer telefonski i uzajamno potvrdili volju da sarađuju, posebno na rješavanju iranskog pitanja, saopćio je u petak Peking.

"Kina je spremna da više sarađuje sa Sjedinjenim Američkim državama na jačanju dijaloga i postigne više konsenzusa i rezultata kako bi napredovala konstruktivna saradnja između Kine i SAD-a", izjavio je Hu, navodi se u sopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Bush je naglasio važnost odnosa između SAD-a i Kine, saopćilo je ministarstvo.

Jedna od tema razgovora, nekoliko dana prije konferencije u Pekingu o "strateškom ekonomskom dijalogu" između dvije zemlje, bila je iranska kriza.

"Hu Jintao je naglasio da je Kina stalno zagovarala kako miroljubiva rezolucija diplomatskim putem i očuvanje stabilnosti i regionalnog mira odgovara interesima svih strana", navodi se u saopćenju.

Američki predsjednik je izjavio kako se nada "da će Ujedinjene nacije nastaviti da usvajaju akcije neophodne kako bi Iran okončao aktivnosti obogaćivanja urana".

SAD i Francuska smatraju da je neophodno nametnuti sankcije UN-a Teheranu ako ne obustavi aktivnosti obogaćivanja urana, dok Kina i Rusija ne pristaju na to.