Rumunski odgovor Moskvi
0

Bukurešt proglasio ruskog diplomatu personom non grata

FENA
Bukurešt
Bukurešt
Bukurešt je proglasio personom non grata jednog ruskog diplomatu koji treba da napusti zemlju u roku od 48 sati, saopćilo je rumunsko ministarstvo vanjskih poslova dan nakon što je Moskva primijenila istu mjeru za jednog rumunskog diplomatu optuženog za špijunažu.

"Rumunsko ministarstvo vanjskih poslova je sa žaljenjem primilo notu da je rusko ministarstvo vanjskih poslova prvog sekretara rumunske ambasade u Moskvi proglasilo personom non grata", navodi se u saopćenju rumunskog ministarstva.

"Zbog toga je ministarstvo vanjskih poslova saopćilo ruskim vlastima odluku o proglašenju personom non grata jednog diplomata ruske ambadsade u Bukureštu", navodi se u saopćenju.

Ministarstvo je odbilo da navede više pojedinosti o identitetu dotičnog diplomata.

Nakon što su ga ruske vlasti optužile za špijunažu, rumunski diplomat Gabriel Grecu će se vratiti u Rumuniju "u roku" koji odredi Moskva, saopćeno je iz Bukurešta.

U ponedjeljak je ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) saopćila da su uhapsile Grecua u Moskvi in flagranti, "dok je pokušavao dobiti tajne vojne informacije od jednoga ruskog građanina".