Napad na slobodu medija
30

Broj zatvorenih novinara i pisaca u Kini prvi put prešao 100

N. Ž.
Izvještaj o slobodi medija kojeg potpisuje Pen America, objavljen danas, svjedoči o represiji pisaca i novinara širom svijeta, a posebno u Kini.

Izvještaj nazvan 2023 Freedom to Write index kaže da je 339 novinara i pisaca zatočeno zbog svog rada tokom 2023. godine širom svijeta.

Posebno zabrinjava da skoro trećina dolazi iz Kine, njih 107.

Ovo je prvi put da je broj pisaca koje je zatvorila Kina, prema izvještaju organizacije Pen America, prešao 100. Ostale baze podataka, poput evidencije Reportera bez granica o novinarima i medijskim radnicima pritvorenim u Kini, premašile su taj prag 2020. godine.

James Tager, direktor istraživanja u organizaciji Pen America, rekao je: "Nisu svi ljudi koji su uhapšeni zbog svojeg izražavanja na internetu predstavljeni ovdje. Sigurno je da je pravi broj svih onih koji su kažnjeni zbog svog izražavanja u Kini daleko veći od brojeva predstavljenih ovdje, a to nije ni da se računaju oni koji su cenzurisani ili koji sami sebe cenzurišu zbog straha od formalne kazne."

Novinari i pisci u Kini su zatvoreni iz brojnih razloga. Dio njih je iza rešetaka zbog svojih stavova o Komunističkoj partiji, koja Kinom vlada od 1949. godine. Također, vrijedi istaći i primjer Gulnise Imin, pjesnikinje iz regije Ujgur, koja je osuđena na kaznu zatvora od 17.5 godina zbog svoje poezije. Vlast je njen rad označila kao "separatističku."

Prema ovom zabrinjavajućem izvještaju, Iran je drugi u svijetu po zatvaranju pisaca u 2023. godini. Vlast u ovoj zemlji je zatvorila čak 49 osobe zbog svog rada u ovoj sferi tokom prethodne godine.

Među najgorih pet su i Saudijska Arabija (19), Vijetnam (19) i Izrael (16). Iz Evrope se na listi nalaze i Bjelorusija (16), Rusija (16), Turska (14), Ujedinjeno Kraljevstvo (1) i Španija (1).