Stigla i reakcija
1

Palestina nakon historijske odluke: Zakašnjela pravda za naš narod

I. Sa.
Nakon što su Norveška, Irska i Španija učinile historijski korak te priznale Palestinu kao državu, oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Palestine.
Njihovo sjedište je na Zapadnoj obali.

"Ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika pozdravlja odluke Španije, Norveške i Irske da priznaju državu Palestinu", poručili su na početku saopćenja te dodaju:

"Ovim značajnim korakom Španija, Norveška i Irska su još jednom pokazale svoju nepokolebljivu privrženost rješenju o dvije države i isporučivanju davno zakašnjele pravde palestinskom narodu".

Kažu i kako su ova priznanja u skladu s međunarodnim pravom i svim relevantnim rezolucijama Ujedinjenih naroda, a to će zauzvrat pozitivno doprinijeti svim međunarodnim naporima na okončanju izraelske ilegalne okupacije i postizanju mira i stabilnosti u regiji, navode.

U saopštenju pozivaju druge države da "uzmu ovu principijelnu odluku što je prije moguće".

Iz Izraela su na ovu odluku reagovali tako što su naredili svojim ambasadorima iz Irske i Norveške da se odmah vrate.

"Irska i Norveška danas namjeravaju poslati poruku Palestincima i cijelom svijetu: terorizam se isplati", rekao je izraelski ministar Yisrael Katz.

Naveo je da bi priznanje moglo spriječiti napore da se vrate izraelski taoci koji se drže u Gazi i čini prekid vatre manje vjerovatnim "nagrađivanjem džihadista Hamasa i Irana".

Nedavno je i Generalna skupština UN-a održala sjednicu na kojoj je usvojena odluka kojom se ojačava status Palestine te se poziva Vijeće sigurnosti da ponovno razmotri i podrži punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama.

Rezoluciju su podržale 143 države, devet uključujući SAD je bilo protiv, a 25 država je bilo suzdržano.