Svijet
0

Broj poginulih u Pakistanu premašio 50.000, preživjelima prijeti zima

FENA
Predstavnici humanitarnih organizacija u pakistanskom dijelu Kašmira tvrde kako su sve više zabrinuti za sudbinu hiljada ljudi kojima još nije dopremljena nikakva pomoć nakon katastrofalnog zemljotresa koji je to područje pogodio prije devet dana.

Aktivisti Međunarodnog komiteta Crvenog krsta navode da ih naročito brine situacija u dijelu doline rijeke Dželum gdje je u zemljotresu stradao veliki broj ljudi, a onima koji su preživjeli zbog oštećenja na putevima do sada nije dostavljena pomoć.

U saopćenju Crvenog krsta upozorava se da u planinskim dijelovima Kašmira zbog zime i snježnih padavina uskoro više neće moći da lete helikopteri koji se koriste za dostavu pomoći, dok se popravka oštećenih puteva odvija veoma sporo.

Pogoršanje vremenskih uvjeta već sada otežava operaciju pružanja pomoći pogođenim područjima - zbog jake kiše u nedjelju su morali da budu suspendovani letovi helikoptera.

Vjeruje se da je nevrijeme izazvalo pad pakistanskog helikoptera koji se u subotu srušio dok je učestvovao u pružanju pomoći; poginulo je svih šest članova posade.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da velikom broju preživjelih koji su ostali bez krova nad glavom i žive pod vedrim nebom sada prijeti hladnoća jer u dijelovima Kašmira temperatura tokom noći već pada ispod nule.

Procjenjuje se da je zbog zemljotresa bez krova nad glavom ostalo više od tri miliona ljudi, dok je oko 60 hiljada povrijeđeno.

Posljednje izjave pakistanskih zvaničnika ukazuju da će broj stradalih premašiti 50 hiljada.

Prema riječima premijera pakistanskog dijela Kašmira samo u toj oblasti - u kojoj je bio epicentar potresa - stradalo je više od 40 hiljada ljudi.

U drugim oblastima na sjeveru Pakistana poginulo je oko 13 hiljada osoba.

U indijskom dijelu Kašmira stradalo je oko 1.400 osoba.

U razgovoru za BBC, premijer pakistanskog dijela Kašmira, Sikander Hajat Kan je ponovio apel da se dobro čuvana linija razdvajanja koja Kašmir dijeli na indijski i pakistanski dio otvori za dostavu pomoći.

On je naglasio da je nekim selima s pakistanske strane daleko lakše dostaviti pomoć preko indijskog dijela Kašmira.

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf do sada nije bio spreman da udovolji tom zahtjevu, iako je prihvatio veliku pošiljku humanitarne pomoći iz Indije.

Teritorijani spor oko Kašmira već decenijama opterećuje odnose između Indije i Pakistana.