Financial Times
0

British Petroleum otvara novu bušotinu u Libiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanska naftna kompanija British Petroleum (BP) počet će s bušenjem morskog dna nedaleko od obale Libiije, u roku od nekoliko sedmica, usprkos ekološkim i sigurnosnim strahovanjima nakon katastrofalnog curenja nafte u Meksičkom zaljevu, prenosi u subotu više britanskih listova.

Do ovoga dolazi u trenutku kad je BP suočen i s pitanjima u vezi s dobivanjem prava na eksploataciju ove oblasti, prije tri godine, piše Financial Times na svojoj naslovnici. Bušotina će se nalaziti na 1.700 metara dubine u libijskom zaljevu Sirta, što je čak 200 metara dublje nego bušotina Macondo u Meksičkom zaljevu.

Direktor BP-a Tony Hayward potpisao je 900 miliona dolara vrijedan sporazum s Libijom za uspostavljanje podvodnih bušotina 2007., ocijenivši ga kao najveći pothvat British Petroleuma te vrste.

Ova kompanija je također otkrila da je iste godine lobirala kod britanske vlade u korist transfera libijskog zatvorenika, lokerbijskog bombaša Alija Al-Megrahija.

Stručnjaci za zaštitu prirodne sredine izražavaju nezadovoljstvo planovima da se počne s novom bušotinom prije nego što se okonča istraga o incidentu u Meksičkom zaljevu, dok BP tvrdi da će djelovati s "izuzetnom pažnjom" i u skladu s lekcijama naučenim u Meksičkom zaljevu.

Moratorij Baracka Obame na eksploataciju morskog dna u zagađenom zaljevu izbacio je u prvi plan potragu za novim nalazištima u sredozemnom bazenu, piše Financial Times; Italija je požurila izdati 21 dozvolu za bušenje morskog dna oko Sicilije.

Stručnjaci kažu da je Sredozemno more, koje je poput džinovskog jezera, i čijim je vodama potrebno do 90 godina da se pomiješaju s vodama Atlantika, kroz uzan Gibraltarski prolaz, već jedno od najzagađenijih na svijetu. Manja curenja nafte - iz tankera, rafinerija, luka i naftovoda - događaju se svake godine i posljedice katastrofe poput one u Meksičkom zaljevu bile bi neizlječive.

Kada se ima u vidu da Libija nije zemlja poznata po slobodi tiska, a da je reputacija BP-a već ozbiljno narušena, ne čudi što mnogi njihov zajednički pothvat vide kao potencijalnu katastrofu ogromnih razmjera, piše Financial Times.