Procurio "budalasti" dokument
0

Britanska vlada se izvinila Vatikanu zbog šala na račun Pape

SRNA
Papa Benedikt XVI (Foto: AFP)
Papa Benedikt XVI (Foto: AFP)
Britanska vlada izvinila se danas zbog "budalastog" internog dokumenta u kome se, između ostalog, navodi da će papa Benedikt Šesnaesti tokom posjete Britaniji "svečano otvoriti bolničko odjeljenje za abortuse".

U dokumentu pod nazivom "Idealna posjeta treba da uključi ..." takođe se navodi da će papa "označiti početak proizvodnje kondoma 'Benedikt' i da će blagosloviti jedan homoseksualni brak tokom svoje posjete u septembru", javlja BBC.

Dokument je  bio dio "pozadinskih dokumenata" britanskog ministarstva vanjskih poslova sa datumom 5. mart 2010. godine  u kojima se pozivaju zvaničnici da učestvuju na sastanku na kome će se razmatrati teme za posjetu pape.

Saopšteno da  je dokument nastao na sastanku trojice ili četvorice mlađih saradnika koji su radili u timu na planiranju posjete pape.

Izvor u ministarstvu rekao je BBC-u  da je grupa sazvana da pokaže "kreativno razmišljanje o tome kako da papina posjeta bude zaista uspješna", ali da se diskusija pretvorila "u šalu koja je otišla predaleko".

U dokumentu se takođe predlaže da papa Benedikt Šesneaesti  pokaže svoju "tvrdu liniju" kada je riječ o  osjetljivim  pitanjama optužbi da su katolički sveštenici zlostavljali djecu "otpuštanjem nepouzdanih biskupa" i otvaranjem telefonske linije za pomoć zlostavljanjoj djeci.

Autor predlaže da se papa izvine za špansku Armadu ili da  zajedno sa kraljicom otpjeva neku pjesmicu u dobrotvorne svrhe.
U dokumentu se navode "pozitivne  figure" koje treba da su tu kada dođe papa, uključujući bivšeg premijera Tonyja Blaira i pobjednicu takmičenja "Talenat" Susan Boyle, a kao "negativne" autor izdvaja napadača Manchester Uniteda Waynea Rooneya i poznatog ateistu Richarda Dawkinsa.

Činovnik, koji je poslao dokument, napisao  je  u propratoj poruci:

"Molim vas zaštitite, ovo ne treba dijeliti vani", priznajući da su neke od njegovih "genijalnih ideja" pomalo napregnute.

Istraga je pokrenuta kada su neki koji su dobili dokument, koji je poslat ograničenom krugu ljudi, izrazili protivljenje tonu dokumenta.

Portparol ministarstva izrazio je "duboko žaljenje" zbog uvrede koju je dokument nanio, dodajući da je dokument povučen čim su viši zvaničnici saznali za njega.

"Ovo je, sasvim je jasno, jedan budalasti dokument koji ni na koji način ne odražava politički stav Vlade ili Ministarstva", rekao je portparol, dodajući da je većina ideja u tom dokumentu loše procijenjena, naivna i neučtiva.
Ministarstvo je saopštilo  da je odgovorno lice jedan mlađi činovnik i da je on prebačen  na druga zaduženja.

Britanski ambasador u Vatikanu sastao se višim vatikanskim zvaničnicima i izrazio žaljenje u ime Vlade.

Ministar inostranih poslova David Miliband rekao je da je zaprepašten i užasnut ovim incidentom.