Svijet
0

Britanska štampa o godišnjici napada 7. jula

FENA
Britanska štampa u petak vrlo opširno, brojnim izveštajima, komentarima i analizama obilježava godišnjicu bombaških napada u Londonu kada je poginulo više od 50, a ranjeno skoro 700 ljudi.

Svi listovi najavili su da će u podne širom Britanije biti održana dva minuta šutnje u znak sjećanja na žrtve napada.

"The Times" na naslovnici objavljuje citate iz poruke jednog od četvorice napadača koji su i sami poginuli u napadima emitiranu u četvrtaj u programu TV stanice Al-Jazeera, kao i oca jedne muslimanke ubijene u napadima.

Napadač, 22-godišnji Shehzad Tanver na snimku najavljuje nove napade, dok otac ubijene djevojke govori o njenoj ljubavi prema Britaniji, Londonu i islamu.

I "The Guardian" piše o napadima koji su uzdrmali London i pomračili slavlje Britanaca zbog dobijanja kandidatue za Olimpijske igre 2012. godine, navodeći da je godinu dana poslije jedan od bombaša samoubica "iz mrtvih" uputio prijetnju novim napadima.

List ističe da je snimak Al-Jazeere prvi koji direktno govori da je Al-Qaida obučavala ljude koji su počinili napade u Londonu.

Ističući da je nivo sigurnosti u gradu podignut na najviši nivo, londonski dnevnik primjećuje da vrijeme kada je objavljen snimak ukazuje na namjeru da se među preživjelima i članovima porodica nastradalih izazove što veće uznemirenje.

List prenosi i reakcije članova porodica poginulih koji kažu da je sve to "gnusno". "To je kao šamar. Objavili su snimak u trenutku kada kada većina preživjelih prolazi kroz pakao", samo su neki od komentara.

Oglasio se i šef odjeljenja za specijalne operacije Scotland Yarda, koji je pozvao Britance da ostanu mirni i danas i u buduće kada je riječ o prijetnjama Al-Qaide.

Dnevnik "Daily Telegraph" izdvaja poruku porodica ubijenih da ih najnovija prijetnja neće zastrašiti.