Svijet
0

Britanska štampa kritikuje Browna zbog Lisabona

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanska štampa jednoglasno je osudila u petak kratku posjetu britanskog premijera Gordona Browna u četvrtak Lisabonu, koji je izostao sa ceremonije potpisivanja evropskog ugovora, na kojoj su bili okupljeni i proevropski orijentirani dužnosnici i euroskeptici.

Times govori o "izvanrednoj diplomatskoj epizodi, upola vrijednoj prezira i upola konfuznoj, a u cjelosti neugodnoj".

"Govoreći o prethodno preuzetim obavezama prema Zastupničkom domu, izgleda da se premijer želio distancirati od ugovora, ali, stigavši na ceremoniju kada je ona već bila završena uspio se izvući. On je nervirao antievropljane potpisujući ugovor i proevropljane izgledajući kao da ne želi da to uradi", naglašava ovaj dnevni list.

Prema Financial Timesu, "kasni premijerov dolazak na potpisivanje Lisabonskog ugovora je nervirao goste".

Čak i ako je Brown rekao da "nije želio uvrijediti svoje kolege", neki britanski diplomati su bili očajni vidjevši premijerov prezir prema Evropi".

Dopisnik ovog ekonomskog dnevnog lista piše: "Prema mojim zapažanjima, Brown je ostao u Lisabonu oko sat vremena, a kada je stigao već je polovina ostalih dužnosnika bila otišla".

Independent navodi diplomatu koji smatra da "to šalje loš signal ostatku Evrope, kazavši da Velika Britanija ne želi da pripada tom klubu".

London je na ceremoniji predstavljao njegov ministar vanjskih poslova David Miliband, koji je izgledao dosta usamljen, dok su Francuzi poslali tri osobe, predsjednika, premijera i ministra vanjskih poslova, naglašava ovaj list.

Tabloid Sun naglašava "izdaju" Gordona Browna.

"Gordon Brown je potpisao da se odriče suverenog prava Velike Britanije da donosi svoje sopstvene zakone", ali "mi se nikada nećemo predati", piše ovaj euroskeptični dnevni list.

"Svi osim naše vlade priznaju da je ovaj ugovor evropski ustav samo pod drugim nazivom. Odbijanje Browna da organizira obećani referendum britanskom narodu minirat će i njega i Laburističku stranku za dugi niz godina", piše Daily Mail.